Brodera på ylle du med!

Den här boken har redan funnits ute ett tag nu, men jag har tagit god tid på mig mellan sidorna. Sugit lite på karamellen så att säga. Och verkligen gått igång på tanken att jag borde broderar lite. Den här typen av böcker har ofta den effekten på mig för övrigt.

Och finns det någon skönare känsla? Att kunna läsa sig till entusiasm, inspiration och lust att göra saker? Blädder blädder och plötsligt fylls hela göra själv-egot till bredden. Sunt! Det är vad det är. Själv får jag lust att öppna min flamingorosa pysselgarderob på bredden och…bara göra. Snart sätter jag nog igång.

Detalj av brudkudde, broderad av Anna Wengdin. Brudkuddar hör ihop med bruden, brudgummen,bröllop eller trolovning och för dessa betydelsefulla tillfällen i livet tillverkades de vackraste och mest påkostade föremålen förr - lär jag mig naturligtvis från förlaget. (Foto Thomas Harrysson)
Detalj av brudkudde, broderad av Anna Wengdin. Brudkuddar hör ihop med bruden, brudgummen,bröllop eller trolovning och för dessa betydelsefulla tillfällen i livet tillverkades de vackraste och mest påkostade föremålen förr – lär jag mig naturligtvis från förlaget. (Foto Thomas Harrysson)

Brodera på ylle kanske inte den lustfylldaste av titlar, den är däremot mycket funktionell, vilket också är symptomatiskt för den här serien böcker, från Hemslöjdens förlag. Den förklarar bokens innehåll. Och jag köper det, för inuti får jag nämligen inte bara inspirationen alltså – utan också kunskapen! Här finns beskrivningarna! Sättet att göra! Det berättas för mig, skissas, delas upp i steg, och avslutas i färdiga fina resultat.

Och dessutom finns här den finkänsliga svårighetsgraden, som förvisso gör att jag blir onödigt road av att dundra i med en svår brudkudde på en gång. Men att jag sedan kan besinna mig och förstå att jag nog istället ska börja med en lätt brosch eller ett armband som är medelsvårt.

Livband av Eva Berg. (Foto Thomas Harrysson)
Livband av Eva Berg. (Foto Thomas Harrysson)
Främmande fåglar av Carina Olsson - fåglarna är inspirerade av gamla tiders lockfåglar som jägare använde för att fånga exempelvis orre med. Jojo. (Foto Thomas Harrysson)
Främmande fåglar av Carina Olsson – fåglarna är inspirerade av gamla tiders lockfåglar som jägare använde för att fånga exempelvis orre med. Jojo. (Foto Thomas Harrysson)

Bakom boken ligger några av de allra duktigaste yllebrodöser, Eva Berg, Carina Olsson och Anna Wengdin, liksom Annhelén Olsson som här är skribent (hon och Eva Berg ligger bland annat bakom det här praktverket också). Dessa fyra vet nog allt som finns att veta om materialet, traditionen, teknikerna, berättelserna och sättet att montera. Det är också det som gör boken till en sån stor inspirationskälla. Kunniga människor som lär ut något de brinner för – kan det bli bättre?

Kuddar - också dem broderade av Anna Wengdin. (Foto Thomas Harrysson)
Kuddar – också dem broderade av Anna Wengdin. (Foto Thomas Harrysson)
Och bokens omslag, Brodera på ylle! Från Hemslöjdens förlag. (Foto Thomas Harrysson)
Och bokens omslag, Brodera på ylle! Från Hemslöjdens förlag. (Foto Thomas Harrysson)

3 comments

  1. Det är så otroligt vackert med alla dessa yllebroderier. Önskar att jag hade tålamodet att faktiskt genomföra ett sådant projekt någon gång. Men allt har sin tid 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *