Emma Dahlqvist och den karga naturen

Det här är riktigt intressanta grejor tycker jag. Lägg Emma Dahlqvist på minnet, för det här är en spännande nyutexaminerad mönsterformgivare – Emma Dahlqvist gick ut HDK i Göteborg i våras, hon frilansar idag som mönsterformgivare och har en småskalig produktion i sin webbutik. Dessutom visar hon också upp en rad underfundiga och lågmälda projekt.

Min allra bästa favorit är den här handtuftade mattan som är baserad på romanen Hjortronlandet, av Sara Lidman. Varje ruta representerar ett år från 1955, då boken publicerades, fram till 2011. De rutor som är orange representerar de år som vädret varit så pass mild att hjortron kunnat växa. Briljant.

En hyllning till hjortron och Sara Lidman av Emma Dahlqvist. En utsökt kombination! (Foto Emma Dahlqvist)
En hyllning till hjortron och Sara Lidman av Emma Dahlqvist. En utsökt kombination! (Foto Emma Dahlqvist)

Emma Dahlqvist bor och arbetar i Jämtland, utanför Åre numera.  Det finstämda och lågmälda i hennes formvärld känns representativt för hennes ursprung och den stillsamma och bitvis karga naturen, men det är kanske jag som gör den tolkningen baserat på min bild av Jämtland snarare än sanningen. Det är iallafall oerhört välgjort och vackert tycker jag.

Och såklart med en hel del naturreferenser i mönster och former.

Mobilfodral av Emma Dahlqvist. (Foto Emma Dahlqvist)
Mobilfodral av Emma Dahlqvist. (Foto Emma Dahlqvist)

I webbshopen hittar jag fina produkter, alla med naturen runt hörnet som inspiration och allt gjort småskaligt och för hand. Vackert! Kolla också in hennes projekt Hommage till slit och släp, en intressant mönstertolkning och en fin historia om en arbetarskjorta.

Tröja av Emma Dahlqvist. (Foto Emma Dalhqvist)
Tröja av Emma Dahlqvist. (Foto Emma Dalhqvist)
Skjorta från projektet Hommage till slit och släp. (Foto Emma Dahlqvist)
Skjorta från projektet Hommage till slit och släp. (Foto Emma Dahlqvist)

 

Textilt mönster av Emma Dahlqvist. (Foto Emma Dahlqvist)
Textilt mönster av Emma Dahlqvist. (Foto Emma Dahlqvist)

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *