Älska näver!

Jag har en häftig förkärlek till näver. Det är en insikt som liksom växt till mig på senare år – jag har under lång tid sagt att näver är det nya  svarta, och så kan det väl gott och väl ha varit, men eftersom jag sagt det så pass länge kanske trendsiandet i det lite gått i stå. Jag vill därför korrigera mig själv och helt enkelt komma ut som en näverfan. Kort och gott.

Riktigt fint bevarad - näver som slöjdmaterial och produkt finns i utställningen Näver på Hälsinglands museum. Dessutom diskuteras materialet vid helgens seminarium. (Foto Hälsinglands museum)
Riktigt fint bevarad – näver som slöjdmaterial och produkt finns i utställningen Näver på Hälsinglands museum. Dessutom diskuteras materialet vid helgens seminarium. (Foto Hälsinglands museum)

Och vad passar sig då bättre än 1) en utställning om näver och 2) en helg av näverseminarium? Nä, precis. Nu verkar det som att livet i övrigt kommer emellan för min del, men oj vad jag hade velat åka till Hudiksvall och gå på en hel helgs seminarium om just nävret- som material, dess historia, dess möjligheter och dess framtid. Jag citerar utställningssajten, där det går att läsa mer:

Näver är ett material med många utmärkta egenskaper. Nävern släpper inte igenom vatten och fukt, ruttnar inte, isolerar mot värme och kyla. Dessutom är näver mjukt, lätt och starkt. Alla dessa egenskaper har människor under långliga tider förstått att utnyttja.

Samling ur utställningen på Hälsinglands museum. (Foto Hälsinglands museum)
Samling ur utställningen på Hälsinglands museum. (Foto Hälsinglands museum)

Utställningen Näver, som finns på Hälsinglands museum i Hudiksvall är en del i hemslöjdens hundraårsfirande. Hälsingland har en lång och fantastisk nävertradition, så det är klart fint att man väljer att lyfta den och det slöjdmaterialet.

Utställningen och också helgens seminarium är ett samarbete med Gästrike Hälsinge Hemslöjdsförbund, de gör mycket spännande, jag var bland annat och pratade i Hudiksvall i deras regi förra året.

Delar av min egen näversamling. (Foto Kurbits)
Delar av min egen näversamling. (Foto Kurbits)

För er som liksom jag gillar det här lite extra vill jag också fresta med några av helgens punkter; En förhandstitt på en kommande film om legendariska Karin Lundholm, som varit näverslöjdare i 50 år och är ledande i området, en punkt om nävret i Hälsinglands folkkonst, en berättelse om att att bygga en näverkanot i USA, en historisk tillbakablick om materialet av kunniga Katarina Ågren, samt ett besök av ryske näverslöjdaren Vladimir Yaris från Novgorod i Ryssland. Helt galet spänannde! Här är hela programmet.

Har du möjlighet och är i närheten kanske det går att tjata sig in, vad vet jag! Utställningen Näver håller öppet fram till söndag 16 september, så det är till att skynda dit också.

Ur utställningen Näver. (Foto Hälsinglands museum)
Ur utställningen Näver. (Foto Hälsinglands museum)
Ramon Persson, också en utsökt näverslöjdare, här inför en utställning på Svensk Slöjd. Han deltar dock också i utställningen i Hudiksvall. (Foto Ramon Persson/Svensk Slöjd)
Ramon Persson, också en utsökt näverslöjdare, här inför en utställning på Svensk Slöjd. Han deltar dock också i utställningen i Hudiksvall. (Foto Ramon Persson/Svensk Slöjd)

 

 

1 comment

  1. Ja oj, näver är så otroligt fint! Har så många fantastiska näversaker från min farmor som var superduktig på att göra allt i från korgar (i alla format å storlekar) brödfat, väskor, servetthållare, kaffefiltshållare… Ja, säg vad hon INTE gjorde i näver…? Önskar oxå jag kunde gå på utställningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *