Flamingorosa pysselgarderob – check!

Känner ni igen det här scenariot nedan? En knökfull garderob som egentligen tappat allt syfte annat än lagring av diverse okända saker omöjliga att få överblick över?

Knöliga kläder, stuvbitar omöjliga att få rätt på, en påse med garn, pappersrullar och lite presentsnöre. Med en smal remsa förvaring där plötsligt lite gamla pärmar ”får plats”?

En riktigt trist - oinspirerande och opraktisk - syn. Förvandlingen från garderob till pysselgarderob skedde gradvis under några veckor. (Foto Kurbits)
Före – en riktigt trist – oinspirerande och opraktisk – syn. Förvandlingen från garderob till pysselgarderob skedde gradvis under några veckor. (Foto Kurbits)

I våras flyttade jag hem mitt nystartade företag och kände då att jag var tvungen att både maxa kreativiteten och öka ordningen. Skapa lite kontor liksom. Tanken på att få rensa ur min garderob och förvandla den till förvaring för något mer pysselaktigt började ta form. Tidigare fanns det ingen ordning på allt material och jag ville alltså både samla allt på ett ställe och göra det överskådligt.

Ju mer jag funderade desto tydligare blev arbetsordningen tillika utmaningen: jag skulle göra förändringen själv, av material vi hade här hemma, det hela skulle alltså inte kosta en krona. Och det skulle vara ett inspirerande resultat. Häpp!

Efter! En flamingorosa pysselgarderob - med belysning! Yeah! (Foto Kurbits)
Efter! En flamingorosa pysselgarderob – med belysning! (Foto Kurbits)

När jag röjt ur hela garderoben såg den väldigt vissen ut. Men med en viss förtjänst i reglar och redan tidigare plats för eventuella hyllplan. Jag hittade en bräda i källaren som jag sågade itu, den räckte till två hyllplan som jag kunde måla.  Men ytterligare ett hyllplan fick jag nog plats med. Ner i källaren och rota igen – och till min lycka hittade jag ytterligare en gammal hylla.

Här ser man mest bara reglarna och det ena tillsågade hyllplanet. Det var inte alls omöjligt att tvinga fast brädan över en pall i hallen, måtta lite och såga. Man behöver alltså inte en verkstad för att bygga lite. (Foto Kurbits)
Här ser man mest bara reglarna och det ena tillsågade hyllplanet. Det var inte alls omöjligt att tvinga fast brädan över en pall i hallen, måtta lite och såga. Man behöver alltså inte en verkstad för att bygga lite. (Foto Kurbits)

Denna gång med en vit fanér som ju inte gick vidare värst bra att måla. Jag tog därför gammalt hyllpapper som jag hade liggandes, och klädde in hyllplanet med hjälp av tapetlim. Det fick fint det. Nu hade jag alltså två hyllplan.

Men garderoben i sig var ju fruktansvärt tråkig, och eftersom det alltså inte bara handlade om ny funktion – utan ju också om inspiration – blev det ju väldigt passande att vi hade ett par provburkar rosa färg liggande. Flamingorosa blev min favorit, men eftersom det inte räckte skarvade jag med lite olika rosa, och en röd färg, på en höft.

Jag målade en stund varje kväll i ett par kvällar - små ytor gjorde att färgen räckte till flera lager. Jag målade tills det såg täckt och fint ut. (Foto Kurbits)
Jag målade en stund varje kväll i ett par kvällar – små ytor gjorde att färgen räckte till flera lager. Jag målade tills det såg täckt och fint ut. I olika nyanser som synes. (Foto Kurbits)
Mina tre färgburkar - rosa och rött. (Foto Kurbits)
Mina tre färgburkar – rosa och rött. (Foto Kurbits)
Det kändes relevant att kunna ha ordentlig belysning, en garderob är ju i sig ganska mörk, även om jag måste säga att flamingorosa lyser upp lite i sig...dessa ljusslingor var dem jag hade till hands, så, de fick duga. Skimrande och fint, eller hur? (Foto Kurbits)
Det kändes relevant att kunna ha ordentlig belysning, en garderob är ju i sig ganska mörk, även om jag måste säga att flamingorosa lyser upp lite i sig…dessa ljusslingor var dem jag hade till hands, så, de fick duga. Skimrande och fint, eller hur? (Foto Kurbits)
Det rutiga hyllpapperet blev lätt att få till. Vi har använt det till en annan hylla här hemma också, då lackade vi papperet några lager för att få det extra slitstarkt. Här tyckte jag inte att det behövdes. (Foto Kurbits)
Det rutiga hyllpapperet blev lätt att få till. Vi har använt det till en annan hylla här hemma också, då lackade vi papperet några lager för att få det extra slitstarkt. Här tyckte jag inte att det behövdes. (Foto Kurbits)
Två hyllplan senare - och med samma trådback med tyger - finns det ändå mer plats för allsorts material och verktyg för fixande. Även om alltså kläderna fick ryka har min pysselgarderob större nytta och användningsområde så här. Och för inspirationen? Ja, där boostar den ju tusenfalt. (Foto Kurbits)
Tre hyllplan senare – och med samma trådback med tyger – finns det ändå mer plats för allsorts material och verktyg för fixande. Även om alltså kläderna fick ryka har min pysselgarderob större nytta och användningsområde så här. Och för inspirationen? Ja, där boostar den ju tusenfalt. (Foto Kurbits)

Så.  Nu finns det inga ursäkter att inte pyssla längre. Det gick att prioritera, genomföra och få ett roligt resultat inte bara själv, gratis och i liten skala. Det blev dessutom inspirerande. Häpp!

13 comments

  1. Jepp! Vi har samma hyllpapper i barnens rum, två rutiga hyllor där som hållit form och yta bra så länge vi bott i lägenheten. Bra tips alltså!

 1. Tack för inspirationen! Gillar verkligen det där med att ta vara på det man redan har, och kul färgblandning blev det! Är det en batteridriven ljusslinga, eller hur fick du belysningen att funka i garderoben?

  1. Ja, det är två batteridrivna småslingor från Ikea, dessvärre drar de ju en hel del batteri…men eventuellt är min tanke att bryta noll-budgeten och faktiskt investera i led-belysning som finns speciellt för garderober. Jag ville kolla hur ”viktigt” belysningen var för upplevelsen/användningen innan, och kan nog konstatera att visst ljus faktiskt behövs i garderoben.

 2. Oj vilken underbar pysselgarderob, synnerligen inspirationsframkallande! Gillar verkligen färgen, rosa går så himla bra ihop med pysselmaterial av nån anledning. Extra häftigt att du hade allt detta hemma.

 3. Riktigt fint och härligt med rött/rosa! Nästan så jag ångrar att jag målade mina skåp svart/vita … jag som brukar välja starka färger annars.
  Jag har också nyss målat och gjort iordning två pysselskåp av gamla glasade bokskåp till sy-akvarell-akryl-oljemålnings-textningspyssel mm.
  Jag fick plats med alla mina olika slags ”hobbyböcker” där också.
  http://karinasinspirationsblogg.se/mina-svartmalade-bokskap-nu-i-arbetsrummet/

 4. Åh vad fint! Jag håller själv på och rensar i min pysselgarderob just nu. Skippar ommålning och sådant, jag är nöjd bara jag får lite struktur och en chans till överblick över alla saker. (Att jag lyckades sprida ut innehållet från ett enda skåp över inte mindre än tre rum när jag tömde skåpet säger väl allt om hur mycket det behövde rensas…)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *