Hemslöjden i Norrbotten 130 år!

Som ni ju kanske har koll på nu, var jag på besök i Luleå den gågna helgen. Jag höll föredrag för en entusiastisk skara och fick samtidigt möjlighet att se den pågående utställningen Hemslöjden 130 år! på Norrbottens museum. Ett besök kan verkligen rekommenderas.

En hel del egenpimpade stolar ingår i utställningen, bland annat den här. (Foto Kurbits)
En hel del egenpimpade stolar ingår i utställningen, bland annat den här. (Foto Kurbits)

Det är såklart ett gemensamt firande med resten av hundraårsfirande hemslöjdsrörelsen, men som av en händelse råkade också Norrbottens hemslöjdsförening fylla jämnt, 30 år ytterligare.

Och hur gör man egentligen en jubileumsutställning? Blicka framåt, blicka bakåt? Här har föreningen och hemslöjdskonsulenterna löst det lysande – varje medlem i hemslöjdsföreningen har fått ta med sig hemslöjd hemifrån. Den något uttjatade frågan ”vad är hemslöjd?” – som tenderar att få de mest varierade och småtrötta svar – har här fått skjuts i helt rätt riktning.

Svaret är såklart att det är upp till var och en att definiera – och kan det bli tydligare än så här? Briljant!

Överblicksbild av utställningen. Notera raden av vantar som omger hela rummet - fint! (Foto Kurbits)
Överblicksbild av utställningen. Notera raden av vantar som omger hela rummet – fint! (Foto Kurbits)

Det här gott folk – är hemslöjd. Enligt Norrbottens läns hemslöjdsförenings 380 medelmmar. Här visas dagens och gårdagens norrbottniska slöjd, med fokus på återbruk, hållbarhet och kontinuitet. Föremålen har en historia som i sin tur alltså är kopplad till hemslöjdsrörelsens historia. Fint, eller hur?

Hemslöjd enligt mor och barn -- Jag tykärom mamma. På teckning och kudde. (Foto Kurbits)
Hemslöjd enligt mor och barn – Jag tykär om mamma. På teckning och kudde. (Foto Kurbits)
En rundstickad tröja som kom till för 20 år sedan - finurligt lagad genom åren. Ägaren och stickerskan har bland annat bytt plats på ärmarna, så att det nötta på armbågarna kommer inåt. Hemslöjd  absolut! (Foto Kurbits)
En rundstickad tröja som kom till för 20 år sedan – finurligt lagad genom åren. Ägaren och stickerskan har bland annat bytt plats på ärmarna, så att det nötta på armbågarna kommer inåt. Hemslöjd absolut! (Foto Kurbits)

Det är också så roligt att man inte själv har behövt ha gjort det man vill visa upp. För ibland kan ju det där bli något elitistiskt, vi är ju inte alla som per definition vill kalla oss slöjdare, vi kanske inte ens håller på, men ändå har intresse för själva företeelsen. Men visst är vi inbegripna i begreppet ändå? Jag tycker iallafall det.

Och här bevisas det i ett enda stort myller av defintitionen hemslöjd. Det är en spretig utställning, men den har fått fin form och inramning i de offensiva vantarna och de färgstarka stolarna. Dessutom finns också en hel del tankar längs väggarna, då frågan om just ”vad är hemslöjd” har fått svar från olika slöjdrepresentanter.

Myller av föremål från slöjdintresserade hem. Definierade av medlemmarna själva - tummade, älskade, vackra, konstiga, mossiga, rörandem skickliga föremål med affektionsvärde. Precis som hemslöjden i stort. (Foto Kurbits)
Myller av föremål från slöjdintresserade hem. Definierade av medlemmarna själva – tummade, älskade, vackra, konstiga, mossiga, rörandem skickliga föremål med affektionsvärde. Precis som hemslöjden i stort. (Foto Kurbits)
Alla dessa hjärtan! 380 stycken representerar föreningens alla medlemmar. (Foto Kurbits)
Alla dessa hjärtan! 380 stycken representerar föreningens alla medlemmar. (Foto Kurbits)

Ytterligare en fin hälsning är alla de hjärtan som ingår i utställningen. De sitter på en hel vägg i utställningen, och representerar alla föreningens medlemmar. Mycket fantasifullt och faktiskt lite rörande.

Utställningen är ett samarbete mellan Norrbottens läns hemslöjdsförening, hemslöjdskonsulenterna i Norrbotten samt Norrbottens museum och den visas fram till 9 december. Läs mer här.

Ja, och föredraget då? Det gick verkligen fint! Jag har uppdaterat Kurbits media-sida, där de intervjuer jag gjorde i samband med föreläsningen finns med. Kolla här! 

Fantastiskt utsnitt; ett klassiskt broderat draperi hänger jämte broderad tavla och en krans gjord av plastpåsar från Apoteket. Jag älskart! (Foto Kurbits)
Fantastiskt utsnitt; ett klassiskt broderat draperi hänger jämte broderad tavla och en krans gjord av plastpåsar från Apoteket. Jag älskart! (Foto Kurbits)
Invirkad stol som föll mig i smaken. (Foto Kurbits)
Invirkad stol som föll mig i smaken. (Foto Kurbits)
Liksom en strålande fin lampa. (Foto Kurbits)
Liksom en strålande fin lampa. (Foto Kurbits)

1 comment

  1. Tack för fina bilder från utställningen! Verkar vara en riktigt inspirerande utställning…synd att den är så långt från Karlstad!
    Idén med knapparna i nederkanten på lampskärmen ska jag nog låna.

    Det är alltid roligt att titta in på din inspirerande blogg för oss som gillar att skapa själva (gillar särskilt dina inlägg om garngraffiti:))

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *