Vackraste allmogemåleriet från Överkalix och Tornedalen

Inför helgens föreläsning i Luleå – jag pratar på Norrbottens museum på lördag – har jag fått tips om olika saker som finns och som händer i regionen. Det är spännande att följa upp, och ibland vet man inte riktigt var man började och hur man hamnar där man hamnar.

Jag blev iallafall tipsad av Maud, en av hemslöjdskonsulenterna i området om lokalt allmogemåleri och  Tornedalsälgen, som Grethel Güthlein skapat. I likhet med dalahästen bygger den på lokalt norrländskt allmogemåleri. Syftet med älgen är just att utveckla och sprida mer kunskap om traktens traditionella måleri . Kolla här hur den tillverkas, fint att följa!

Tornedalsälgen är skapad av Grethel Güthlein, den är handgjord och målad med inspiration av tornedalskt allmogemåleri från 1700-talet. (Foto Grethel Güthlein/grethels.se)
Tornedalsälgen är skapad av Grethel Güthlein, den är handgjord och målad med inspiration av tornedalskt allmogemåleri från 1700-talet. (Foto Grethel Güthlein/grethels.se)

Jag läser vidare att Tornedalsmåleriet har ursprung från 1700-talet, precis som exempelvis kurbitsmåleriet eller norska rosemalingen. Jag lär mig också att detta 1700-talsmåleri har ett färg- och formspråk som har samhörighet med måleri från Ryssland, i gulockratoner och mönster i umbra. Kolla in så fint det är! Så makalöst vackert med de dova färgerna.

Gustaf Stråhlberg (1794-1858) är känd som den store mästaren och bildade den Stråhlbergska skolan inom Överkalixmåleriet. (Fakta och foto www.vannasberget.se)
Gustaf Stråhlberg (1794-1858) är känd som den store mästaren och bildade den Stråhlbergska skolan inom Överkalixmåleriet. (Fakta och foto www.vannasberget.se)

Jag hittar vidare till Vännäsberget, en by i Överkalix kommun, 2005 hade man 207 invånare läser jag här. Där det finns en engagerad intresseförening som driver frågor om bygdens kultur och historia vidare. Bilderna är hämtade från den oerhört informativa sajten om Vännäsberget, här.

Här går det att läsa en massa om just Överkalixmåleriet, som är en del av Tornedalsmåleriet. De mest karaktäristiska dragen i Överkalixmåleriet är buskmåleriet läser jag, ”som innebär att möblerna är målade i en brunaktig skala mot gul eller röd bakgrund”. Det är en riktigt spännande läsning som jag rekommenderar vidare. Här följer några bilder och utdrag från Vännäsbergets sajt. Ni förstår ju, efter den här vindlande surfresan är jag helt slut. Och såklart inspirerad!

Och ni som är i Luleå på lördag – varmt välkomna till föreläsningen Mellan garngraffiti och gerillaslöjd…ja, det är en helt annan historia vill jag lova. Men rolig på sitt sätt. Kom, det blir kul!

Johan Petter Lilja, förmodad lärljunge hos Gustaf Stråhlberg. "Lilja jobbar mer med bilden än med symmetri i kulörer. Han är den enda som till och från bryter trenden med att börja med en rot eller bladverk i målningen i stället för en urna". (Foto och fakta www.vannasberget.se)
Johan Petter Lilja, förmodad lärljunge hos Gustaf Stråhlberg. ”Lilja jobbar mer med bilden än med symmetri i kulörer. Han är den enda som till och från bryter trenden med att börja med en rot eller bladverk i målningen i stället för en urna”. (Foto och fakta www.vannasberget.se)
Per August Ekblom (1830-92). "Det unika med Ekbloms blomstermåleri var att han jobbade med flera färger i penseln vilket gjorde målningarna mer levande och verkliga". (Foto och fakta www.vannasberget.se)
Per August Ekblom (1830-92). ”Det unika med Ekbloms blomstermåleri var att han jobbade med flera färger i penseln vilket gjorde målningarna mer levande och verkliga”. (Foto och fakta www.vannasberget.se)
Vacker interiör med representerat allmogemåleri från Tornedalen och Överkalix. (Foto www.vannasberget.se)
Vacker interiör med representerat allmogemåleri från Tornedalen och Överkalix. (Foto www.vannasberget.se)

 

 

7 comments

  1. Och så en liten funderare för dig:Lev Vackert butikens (www.levvackert.se) ambition är att varje år arrangera, varje adventshelg både Lör. och Sön. mellan 10.00 – 18.00, en magisk och mysig julmarknad.
    I vårt lantliga café Två Tanter kommer det bjudas på julens godbitar, glögg och praliner så missa inte vårt julfika!
    Då bjuds du som besökare på underbart hantverk, gediget och handplockat hantverk i från hantverkare i hela Sverige. Samtliga hantverkare har fått ansöka om plats för att vi säkert ska kunna erbjuda er som besökare välgjort hantverk i samma still som vår butik i övrigt. I vårt café två tanter finns naturligtvis det godaste adventsfikat du kan önska!

    Vi söker alltid efter hantverkare inom alla möjliga områden som gör livet vackert och gott.
    Vet du om någon duktig hantverkare eller kanske är en själv maila gärna oss på vitromantik@gmail.com (skicka med bilder på ditt hantverk så vi kan se om det passar in för såväl dig som oss).
    Eller ring 0706410580, det går även fint att komma förbi i butiken
    De som vill vara med får gärna börja skicka in sitt intresse anmälningar i sept och fram
    Vi söker alltid lite extra efter följande:
    *Någon som vill arrangera ponnyridning
    *Någon som vill stå ute och sälja varm korv, munkar, ostar eller annat ätbart
    *Du som vill sälja hembakat/ saftat/ syltat och dylikt
    *En Gatumusikant utanför eller en kör med en liten insamlingsbössa, ler?
    * Du/ni som gör julkransar
    *Någon som vill stå utanför och sälja julgranar
    *Om man får önska hej vilt så någon med en liten gammeldags karusell, sockervadd och tivolihjul? Ler.
    *Du som vet med dig om att du har ett ovanligt hantverk
    *Du som stöper egna ljus
    *Du som vill vara julnisse/tomte och sälja små överraskningsjulklappar till barnen
    Ja som ni ser maila vi är öppna för att det ska bli en så unik och härlig julmarknadsplats som bara möjligt.
    Observera att du som förening eller klass kanske här bjuds på ett ypperligt tillfälle att tjäna lite pengar.
    Vill du vara med eller besöka oss men bor en bit i från så titta in dessa två billiga och bra boende former som båda ligger bara ett stenkast i från vår butik:
    http://varmlandscamp.se/
    http://herrgårdsliv.se/

    Kanske är det något för dig och väninnorna? Familjen? att boka in redan nu!
    KRAM Ingela o Petra

  2. Hej,
    fint inlägg!
    Och visst är måleriet i Norrbotten i klass för sig! Fast då är jag ju partisk, som överkalixbo 😉
    I Överkalix med omnejd, i aug, ordnade vi på SV Hantverksveckan i Överkalix. Vi planerar för full nästa års kurs- och kulturvecka. Bland annat en kurs i allmogemålning.
    http://www.facebook.com/HantverksveckanIOverkalix
    http://www.hantverksveckan.se/

    Titta gärna in på vår hemsida och på vår facebooksida, om intresse finns för kommande evenemang – eller om man vill titta på hur det var detta år.

  3. Kan du kanske skriva något om Paulus Aili. Min farfar anlitade honom regelbundet att måla höstolar och skåp. Jag skulle vilja veta mer om Aili och hans måleri.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *