Vackraste allmogemåleriet från Överkalix och Tornedalen

Inför helgens föreläsning i Luleå – jag pratar på Norrbottens museum på lördag – har jag fått tips om olika saker som finns och som händer i regionen. Det är spännande att följa upp, och ibland vet man inte riktigt var man började och hur man hamnar där man hamnar.

Jag blev iallafall tipsad av Maud, en av hemslöjdskonsulenterna i området om lokalt allmogemåleri och  Tornedalsälgen, som Grethel Güthlein skapat. I likhet med dalahästen bygger den på lokalt norrländskt allmogemåleri. Syftet med älgen är just att utveckla och sprida mer kunskap om traktens traditionella måleri . Kolla här hur den tillverkas, fint att följa!

Tornedalsälgen är skapad av Grethel Güthlein, den är handgjord och målad med inspiration av tornedalskt allmogemåleri från 1700-talet. (Foto Grethel Güthlein/grethels.se)

Tornedalsälgen är skapad av Grethel Güthlein, den är handgjord och målad med inspiration av tornedalskt allmogemåleri från 1700-talet. (Foto Grethel Güthlein/grethels.se)

Jag läser vidare att Tornedalsmåleriet har ursprung från 1700-talet, precis som exempelvis kurbitsmåleriet eller norska rosemalingen. Jag lär mig också att detta 1700-talsmåleri har ett färg- och formspråk som har samhörighet med måleri från Ryssland, i gulockratoner och mönster i umbra. Kolla in så fint det är! Så makalöst vackert med de dova färgerna.

Gustaf Stråhlberg (1794-1858) är känd som den store mästaren och bildade den Stråhlbergska skolan inom Överkalixmåleriet. (Fakta och foto www.vannasberget.se)

Gustaf Stråhlberg (1794-1858) är känd som den store mästaren och bildade den Stråhlbergska skolan inom Överkalixmåleriet. (Fakta och foto www.vannasberget.se)

Jag hittar vidare till Vännäsberget, en by i Överkalix kommun, 2005 hade man 207 invånare läser jag här. Där det finns en engagerad intresseförening som driver frågor om bygdens kultur och historia vidare. Bilderna är hämtade från den oerhört informativa sajten om Vännäsberget, här.

Här går det att läsa en massa om just Överkalixmåleriet, som är en del av Tornedalsmåleriet. De mest karaktäristiska dragen i Överkalixmåleriet är buskmåleriet läser jag, “som innebär att möblerna är målade i en brunaktig skala mot gul eller röd bakgrund”. Det är en riktigt spännande läsning som jag rekommenderar vidare. Här följer några bilder och utdrag från Vännäsbergets sajt. Ni förstår ju, efter den här vindlande surfresan är jag helt slut. Och såklart inspirerad!

Och ni som är i Luleå på lördag – varmt välkomna till föreläsningen Mellan garngraffiti och gerillaslöjd…ja, det är en helt annan historia vill jag lova. Men rolig på sitt sätt. Kom, det blir kul!

Johan Petter Lilja, förmodad lärljunge hos Gustaf Stråhlberg. "Lilja jobbar mer med bilden än med symmetri i kulörer. Han är den enda som till och från bryter trenden med att börja med en rot eller bladverk i målningen i stället för en urna". (Foto och fakta www.vannasberget.se)

Johan Petter Lilja, förmodad lärljunge hos Gustaf Stråhlberg. “Lilja jobbar mer med bilden än med symmetri i kulörer. Han är den enda som till och från bryter trenden med att börja med en rot eller bladverk i målningen i stället för en urna”. (Foto och fakta www.vannasberget.se)

Per August Ekblom (1830-92). "Det unika med Ekbloms blomstermåleri var att han jobbade med flera färger i penseln vilket gjorde målningarna mer levande och verkliga". (Foto och fakta www.vannasberget.se)

Per August Ekblom (1830-92). “Det unika med Ekbloms blomstermåleri var att han jobbade med flera färger i penseln vilket gjorde målningarna mer levande och verkliga”. (Foto och fakta www.vannasberget.se)

Vacker interiör med representerat allmogemåleri från Tornedalen och Överkalix. (Foto www.vannasberget.se)

Vacker interiör med representerat allmogemåleri från Tornedalen och Överkalix. (Foto www.vannasberget.se)