Skandinaviskt kakel i rysk tappning

Det rysk-italienska kakelkeramikföretaget Kerama Marazzi från Ryssland tar fram kollektioner med nya teman varje år – i år satsar man på Skandinavien.

Svenska keramikern  Malin Grumstedt ingår som extern konstnär tillsammans med företagets italienske huvuddesigner och har tagit fram två serier på skandinaviskt tema – Unikko och Berkana.

Kaklet Unikko av keramikern Malin Grumstedt, för italiensk-ryska företaget Kerama Marazzi. (Foto Kerama Marazzi)
Kaklet Unikko av keramikern Malin Grumstedt, för italiensk-ryska företaget Kerama Marazzi. (Foto Kerama Marazzi)

Malin Grumstedt är medlem i Kaolin, keramikgruppen i Stockholm som både har fin utställningsverksamhet och intressant försäljning. Att formge industriellt var en nyhet för henne, som snarare har arbetat med leran utifrån konstnärliga utgångspunkter tidigare.

Hon berättar så här om hur det gick till att hon fick åka till Ryssland med sin keramik:

Larissa Novikova, företagets generaldirektör, upptäckte mina arbeten på Kaolin när hon var på researchresa till Stockholm och det var därefter som jag fick en förfrågan om ett samarbete. Jag har inte någon erfarenhet av industridesign eller av företagets tillverkningsprocesser, så det var bland annat  tack vare huvuddesignern Alberto Corbetta och laboratoriechefen Tatiana Blinova som projektet kunde förverkligas.

Serien Bercana, i Kerama Marazzis skandinaviska kollektion. Av svenska Malin Grumstedt. (Foto Kerama Marazzi)
Serien Bercana, i Kerama Marazzis skandinaviska kollektion. Av svenska Malin Grumstedt. (Foto Kerama Marazzi)

Serierna har tillverkats i Kerama Marazzis två fabriker utanför Moskva och i en mindre stad som heter Orjol. Kollektionen består av en mängd andra skandinaviska tolkningar också, men som jag förstår det (och tycker mig ana) är det endast i Malin Grumstedts serier som man har haft skandinaver på plats i projektet. Se övriga serier här.

Det är intressant att se vad som anses vara typiskt skandinaviskt i andra nationaliteters ögon. Malin Grumstedt är mycket nöjd över samarbetet:

De har varit mycket lyhörda för mina konstnärliga intentioner och mitt hantverksmässiga uttryck. Jag är också imponerad av den höga tekniska kvaliteten på produkterna.

 

 

1 comment

  1. I came across your site via themify and really loved your layout and designs…What I recommended is adding a translation bar on the top,so people can read it in their own language. English version will be very helpful.
    All look good>

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *