Radikalslöjdaren tolkar bostadssajt

Gustaviansk postmodernistisk allmoge av Anders Lagombra Jakobsen. Annons för Hemnet, finns att beskåda bland annat längs gröna linjen i Stockholm. (Foto Kurbits)

Igår morse när jag åkte tunnelbana glimrade detta till och fångade min uppmärksamhet. Det är en fiffig reklam från Hemnet, där man låtit radikalslöjdaren Anders Lagombra Jakobsen illustrera alla de olika stilar som finns representerade på bostadsletarsajten. ”Alla stilar på ett ställe” är hooken, och jag tycker det är en riktigt rolig satsning.

Gustaviansk postmodernistisk allmoge av Anders Lagombra Jakobsen. Annons för Hemnet, finns att beskåda bland annat längs gröna linjen i Stockholm. (Foto Kurbits)
Gustaviansk postmodernistisk allmoge av Anders Lagombra Jakobsen. Annons för Hemnet, finns att beskåda bland annat längs gröna linjen i Stockholm. (Foto Kurbits)

Speciellt eftersom Anders Lagombra är en så intressant person och slöjdare. Verken är tillkomna under hans nya spännande flagg Institutet för radikalslöjd, i Hede, Härjedalen.

På Hemnets sajt går det att läsa att Lagombra fick fria händer att tolka bostadssajtens innehåll, och det resulterade alltså i en lampa, ett bord och en stol. Sammansatta av en rad designklassiker som synes. Verken har titlar som Gustaviansk-postmodernistisk allmoge, Modernistisk do-it-yourself jugend och Funktionalistisk sjuttitals-borgerskap.

Modernistisk do it yourself-jugend. Anders Lagombra. (Foto Kurbits)
Modernistisk do it yourself-jugend. Anders Lagombra. (Foto Kurbits)

Han berättar på sitt egna och mycket karaktäristiska vis att han hade en strategi inför uppgiften:

Jag gjorde mig en skala, där det påhittade djuret Skvadern som är en hare fram och tjäder bak (den finns i uppstoppad version), är ett, och kryddbladningen Curry är tio. Curry innehåller så många olika kryddor att för den otränade är det omöjligt att skilja dem åt. Det jag menar är, i ena delen av skalan kan man se blandningen och dess delar, och dom är det dom är, men i andra, har blandningen fått ett eget liv och blir något annat, mer än delarna. Jag la mig mitt i, på fem.

Och vad han och kampanjen gör reklam för? Det är alltså Hemnets inspirationssajt för alla som surfar bostäder som hobby, det är en bildbank som varit igång ett par månader nu och stadigt växer. Här finns såklart hela skalan av inredning  att sukta eller förfasas över, se mer här.

Funktionalistisk sjuttiotals-borgerskap. Anders Lagombra Jakobsens tolkning av bostadssajten Hemnet. (Foto Kurbits)
Funktionalistisk sjuttiotals-borgerskap. Anders Lagombra Jakobsens tolkning av bostadssajten Hemnet. (Foto Kurbits)

Håll ögonen öppna i tunnelbanan ni som är i Stockholm. Alla ni andra – kanske speciellt ni i Hede med omnejd- har ju lyxen att söka upp radikalslöjdaren själv.

I höst kommer det en bok om Lagombra, den ges ut av Nille Editions, lagom till hans stora utställning på Gustavsberg här i Stockholm. Jag ser fram emot dem båda, då jag anser att Lagombra är en av de mest intressanta slöjdarna vi har i det här landet.

 

 

4 comments

  1. Gillar’t!
    Och gillar orden radikalslöjd och lagombra. Får mig glad och fnissig.

  2. Oj oj, det här gick jag igång på – idén och genomförandet är underbart! Och jag älskar även de sammansatta orden som namngett varje bild. Form och ord i en härlig kombo 🙂 Var tvungen att dela ditt inlägg på FB för det här var så himla bra, tack! Ha en fin dag 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *