How are you gör mjukt av hårt

Cementkudde. (Foto How are you)

Nej, vad är det egentligen som säger att inte en cementhög eller plywoodskiva passar precis i soffan? Eller iallafall bilden av densamma?

Cementkuddar i soffan? Iallafall om How are you får råda. Nystartat företag som satsar på hårda tryck på mjuka material i sin första kollektion. (Foto How are you)
Cementkuddar i soffan? Iallafall om How are you får råda. Nystartat företag som satsar på hårda tryck på mjuka material i sin första kollektion. (Foto How are you)

Det tänkte sig Tobias Johansson och Emelie Ronnebro så pass mycket att de faktiskt gjorde slag i saken, de gör kuddar med materialtryck.  Jag gillar tanken – och resultatet, som materialnörd räcker det långt att se lite yta och struktur för potentiella byggprojekt märker jag.

Företaget How are you är precis nystartat, och den här serien, Making hard things soft är först ut från den kreativa duon. Tobias berättar;

Vårt första koncept att förverkliga var ”Making hard things soft” där vi länge funderat på hur man kan göra hårda saker mjuka och på så sätt få in oväntade material i ett hem på ett enkelt och dekorativt sätt. Lösningen blev att printa hårda material på kanvas som vi sedan sydde kuddar av.

Kudde i träflis, från How are you. (Foto How are you)
Kudde i träflis, från How are you. (Foto How are you)

Och det är alltså precis vad de gjort; kollektionen består av kuddfodral med hårda material som betong, plywood, sten, is och tegel, med tryck på fram och baksida. Kuddarna är tryckta i Borås och sydda av How are you. Det är en galen idé, men jag gillar det strikta i resultatet, och att man bara hållit sig till konceptet hårda material.

För på samma tema kan det ju också lätt bli lite väl tokroligt, se på holländska Villa Venga exempelvis. Som just är roligt som idé, men…har man det här hemma? Kanske, vad vet jag.

Industrigolvmönstrad kudde från How are you. (Foto How are you)
Industrigolvmönstrad kudde från How are you. (Foto How are you)

Nå. Detta är steg ett i duons planer för sitt företag. De har båda kreativa yrken – mode (Emelie) och reklam och design (Tobias)  –  och har känt varandra i många år. How are you är deras gemensamma sidoprojekt som de hoppas kunna utveckla vidare framöver.

Dropp- och spillkudde. (Foto How are you)
Dropp- och spillkudde. (Foto How are you)

Och de är ambitiösa: de berättar att de inom ett par år hoppas kunna ha lanserat en eller flera egendesignade möbler – håll koll på How are you alltså!  Med kreativitet och ambition kan man ju som bekant komma långt, jag tror det kommer gå vägen.  Kolla in deras sajt här. Och så såg jag att de numera också finns på den eminenta sajten Nordic Design Collective. 

Men innan de går över till andra projekt hoppas jag – återigen som materialnörd – på kuddar med riktigt fint naturmaterial, vad tror ni om en kudde i soffan med näver, nyhuggen ved, färgat garn eller riktigt färskt trä? Fint säger jag.

Plywoodkudde. (Foto How are you)
Plywoodkudde. (Foto How are you)
Cementkudde. (Foto How are you)
Cementkudde. (Foto How are you)

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *