Skip to content
Kurbits – din slöjdkompis i samtiden
  • Om Kurbits
  • Kontakt
  • Hall of Slöjd
Previous Image
Next Image

webb_samesack

Inläggsnavigering

Published in Populär 100-åring firar digert jubileum
Frida Arnqvist Engström
Bakom bloggen Kurbits står journalisten Frida Arnqvist Engström. Mer information om henne hittar du här. Kontakta Frida och Kurbits här.

Kurbits på Instagram:

kurbitsmedia

Den här fantastiska bilden har jag haft sparad i Den här fantastiska bilden har jag haft sparad i min telefon ett tag, som påminnelse om att jag ska gå till @handarbetets_vanner och se utställningen Varje maska en bokstav, av @annbonanderlooft 

Utställningen finns att se idag och med sista dag imorgon, så skynda dig dit du som kan! Det ser verkligen spännande ut.  Så här skriver galleriet om utställningen;

Ann Bonander Loofts stickade plagg och objekt spänner mellan textilhantverk, mode och konst och har setts i både film och på scen. Ann Bonander Looft har arbetat som kostymör och scenograf i över 30 år, främst på Dramaten Stadsteatern. Sedan femton år har Bonander Looft även en egen ateljé där hennes unika stickningar växer fram. Utställningen Varje Maska en bokstav är en fortsättning på utställningen ”Stickerskan” som Galleri Glas visade våren och sommaren 2023 och som nu visas på Handarbetets Vänner Galleri. 

Det, mina vänner kallar jag ett riktigt bra fredagstips🌟 trevlig helg!
En finfin dag för konsthantverk - hela Stockholm En finfin dag för konsthantverk - hela Stockholm bubblar av handgjorda härligheter genom den pågående @sthlmcraftweek - gå och se så mycket du kan! Programmet hittar du på @sthlmcraftweek uppdelat på dagar, aktiviteter, utövare osv. Helgen ut finns allt att se. Jag hann med tre stopp idag @stadsmuseet @blasochknada @konsthantverkarna  och genom det två öppningar - @ylvawilhelmina tankeväckande utställning Nutidssediment på @blasochknada där det också finns en fin medlemsutställning Platt. Och @karinauranfrankenstein utställning I samlag med skogen på @konsthantverkarna - fin! Rolig! Bra!  På stadsmuseet visar @hantverkarna_stockholm superfina verk av ett antal medlemmar med stor bredd på material och tekniker. 

Ta en tur på stan och kolla in det digra programmet du med!
Det har varit en så spännande, rolig och fin vec Det har varit en så spännande, rolig och fin vecka, med den magiska helgen i hantverksaktivismens tecken tillsammans med @gerillaslojdsfestivalen  Vi startade upp vårt nya gemensamhetsprojekt Heart of the matter Matter of the heart 🩷🧡❤️ och hade en dag tillsammans med craftivismens grundare Betsy Greer, @craftivista som både föreläste om att vara kreativ och hur den kreativiteten kan användas till gott, och höll workshop med oss på samma tema. 

Denna vecka, fylld med diskussioner och gemenskap, har också varit en påminnelse  i att vi arbetat med olika sätt att förändra världen med händerna i nära 20 år. Betsy började skriva om termen craftivism 2003 och jag började formulera mig kring gerillaslöjden, den svenska paraplyermen ett par år senare. Jag och Betsy träffades för första gången 2012 då jag intervjuade henne för min bok Gerillaslöjd (se sista bilden!) och vi har alltså hållit kontakt genom åren sedan dess. 🩷 Att ingå i ett  internationellt sammanhang har alltid varit en styrka och trygghet, då ämnet i Sverige inte alltid varit så omfattande (i allafall inte i början!) . 

Med åren har vi ju, bland annat genom Marias och mitt arbete med Gerillaslöjdsfestivalen, etablerat gerillaslöjden här liksom craftivismen, och att få ha tilllgång både till ett lokalt och globalt nätverk med tänkare och utövare som strävar åt samma håll är en enorm styrka och stor källa till glädje. 

Allt detta reflekterar jag över denna vecka som alltså varit fylld inte bara av modiga ambitiösa och intresserade människor som vill utforska sitt görande tillsammans med oss från i helgen, utan också finfina stunder av gapflabb, nördiga slöjddiskussioner och framförallt en sömlös och galet fin gemenskap. Stort tack till alla som varit med och gjort denna vecka så fantastisk - Maria, Alex, Anna Liv i @gerillaslojdsfestivalen och nätverket, alla som kom och var med under helgen. 🧡

Idag har Betsy rest till Göteborg där hon finns imorgon för att hålla föreläsning och workshop tillsammans med @hemslojdskonsulenterna_vgr - häng på dem där ni som kan! Garanterat bra, intressant och viktigt! 

@craftivista - you are the best, thank you for wonderful days and good luck in Gothenburg! 🧡🩷
Vilken magisk helg det blev! Tack @gerillaslojdsfe Vilken magisk helg det blev! Tack @gerillaslojdsfestivalen 🌟 tack alla fantastiska som kom och gjorde helgen så himla härlig!🌟 det här gör vi om😊 Och så här fint blev dagen fångad i text och bild av Gerillaslöjdsfestivalen: 

Tusen tack alla för en fantastisk helg om hantverksaktivism! Vilken fantastisk start på vårt ny gemensamhetsverk Heart of the matter - Matter of the heart. Efter de här dagarna tillsammans känns det oerhört spännande att se hur projektet kommer att utveckla sig.

Also a huge thank you to @craftivista for your inspiring talk and workshop!

Och tack @namndenforhemslojdsfragor som gjorde den här helgen möjlig genom att bevilja vår ansökan!

Tillsammans gör vi bäst!
Tillsammans gör vi mest!
💛💛💛

#gerillaslöjdsfestivalen #gerillaslöjd #yarnbombing #craftivism #heartofthematter
Välkommen till en helg i hantverksaktivismens tec Välkommen till en helg i hantverksaktivismens tecken! Lördag 30 september och söndag 1 oktober ägnar vi åt att förändra världen med händerna, häng med du med! 

@gerillaslojdsfestivalen är tillbaka med ett nytt gemensamhetsverk! Vi kallar det Heart of the matter - Matter of the heart, och det startar med en öppen workshop i @skarpnackskulturhus på lördag. Under några timmar skapar vi de allra första rutorna till projektet som är början på ett större hjärta som vi gör tillsammans under ett år. Visst material kommer att finnas på plats, men ta gärna med eget garn för att virka, sticka, väva eller brodera med. 

Måttet på rutorna till projektet är 30x30 cm. Läs mer om projektet på www.gerillaslojdsfestivalen.se och kom och var med förstås!

På söndag får vi besök av amerikanska Betsy Greer @craftivista ! Hon har kallats craftivismens gudmor, då hon grundade begreppet 2003. 

Hon har sedan dess varit delaktig i framväxandet av den internationella rörelsen, både i teori och praktik. Att använda sitt hantverk för att påverka och uttrycka sina åsikter är craftivismens grundidé och rörelsen har ett brett fäste också i Sverige. Här kallas det ofta gerillaslöjd och Gerillaslöjdsfestivalen är glada över att tillsammans med Betsy kunna genomföra ett samtal och en föreläsning om hantverk, politik och olika sätt att förändra världen med händerna. 

Under dagen kommer det också finnas möjlighet att delta i en workshop med Betsy - det vill du inte missa!

Helgen är kostnadsfri, vi håller till i Skarpnäcks kulturhus 11.00-14.00 båda dagarna. För att delta i söndagens aktiviteter behöver du boka din plats, mejla info@gerillaslojdsfestivalen.se och meddela att du kommer. 
Puh! Vilken kanonprogram det blir - du kommer väl?
I helgen öppnar utställningen Bred blick på han I helgen öppnar utställningen Bred blick på hantverk för alla som har möjlighet att ta sig till @skansen Jag hade glädjen att besöka vernissaget i veckan som gick och ojoj så rasande fint det är!  Vackert hantverk i en unik miljö. Utställningen håller helgöppet fram till 17 september.

Bred blick på hantverk är inhyst i Skansens äldsta hus, från 1876. Det heter passande nog Bredablick (efter guden Balders boning) och hålls normalt inte öppet för allmänheten. Det är ett av Skansens finaste (och högsta) hus, exteriört och även interiört är det något extra. 

Här samsas nu 14 konsthantverkare på fyra av utsiktstornets våningsplan, uppdelade i sex material; textil, trä, papper, metall, glas och keramik. Urvalet är gjort av @trendstefan och utställningen är ett samarbete mellan Stiftelsen Skansen och @hantverkarna_stockholm Jag pratade med Stefan vid öppningen och han berättade att han velat dra lite i hantverksbegreppet, bredda, ta i ordentligt och ge en annan bild av vad hantverket kan vara idag men också i framtiden. Här visas en fin bredd på uttryck men också ett spännande utforskande i materialanvändande. För att se mer om de enskilda utövarna som visas, kolla in bloggen (länk ☝️) där jag skrivit en hel del om detta fina😊

Hantverkets roll idag och i framtiden är viktig att lyfta, här görs det på ett relevant och bra sätt. Miljön på Skansen bjuder in till reflektion, i själva utställningsrummet, liksom att man går igenom det folkkonstarv som ju Hazelius byggde upp för oss att förvalta. Hur ser det hantverk ut som vi lämnar efter oss? Finns det kvar, och har vi fyllt på med nytt? 
Jag hoppas och tror att det inte bara förvaltas utan också ges utrymme att utvecklas vidare. Det är roligt att detta samarbete sker, och jag tror att mycket kommer att genereras vidare ur den här satsningen. 

Samtidigt som  utställningen går också Hantverksdagarna av stapeln - dessa brukar Skansen arrangera i september årligen, men i år alltså i samarbete med @hantverkarna_stockholm som är en av våra äldsta föreningar. I 175 år har syftet varit detsamma, att värna hantverksföretagen och främja hantverket och yrkeskickligheten däri. Kolla in Skansens maffiga utbud alltså!
Vi är i Salzburg och firar jubileum @bakelita och Vi är i Salzburg och firar jubileum @bakelita och jag. För 20 år sedan gick vi på vår första date, på Sing a long Sound of Music, i Stockholm. Filmen har följt oss genom livet och att få fira 20 gemensamma år på självaste inspelningsplatsen av filmen har varit fantastiskt. Vi har förstås åkt guidad busstur på temat och sett kyrkan där Maria fick sin Georg, lusthuset där Liesel är 16 going on 17 och klostret där nunnorna bor. Men bäst av allt är förstås att vi fått äta frukost i von Trapps balsal och därmed fått bo på @schlossleopoldskron som har många scener inspelade, främst exteriört. 

Det mäktiga slottet uppfördes 1736 av en stenrik prins ärkebiskop med vacker inredning i rokokostil, handmålade paneler och takmålningar, spegelsalar och stuckaturer. Här finns också ett magiskt bibliotek (med fotoförbud). Slottet förföll efter ärkebiskopens död men 1918 köpte den berömde teaterdirektören Max Reinhardt slottet och lät rusta det. Schloss Leopoldskron blev därefter en samlingsplats för konst, kultur och teater, Reinhardt samlade kreativa utövare här från hela världen. Reinhardt behövde dessvärre fly till USA under andra världskriget och Leopoldskron beslagtogs av nazisterna. Slottet lämnades tillbaka till Max Reinhardts änka efter kriget och har sedan dess ägts av en stiftelse som arbetar för att ena världen genom att bjuda hit gäster till seminarier på plats. Och så driver man alltså slottet som hotell. 

Hit vallfärdar förutom internationella celebriteter och politiker också Sound of Music-nördar som vill se filmens interiörer live. Detaljer inifrån slottet blev kopierade och uppförda i studio i Hollywood - guld- och spegelpanelen på bilderna exempelvis, liksom den stora balsalen - där frukosten förstås smakade extra gott både inne och ute på terrassen som vetter ut mot den sjö som Maria och von Trapp-barnen faller i från båten i filmen. Nördigt javisst, men så härligt att livet kan få vara det ibland också. 

Salzburg är för övrigt en fantastisk stad väl värd ett besök - och pass upp, the hills are alive with the sound of music… är man inte redan en Sound of Music-nörd kan man lätt bli! (Och tack för magiska dagar @bakelita❤️)
Julkrubbor i juli? Jajemän, funkar fint för den Julkrubbor i juli? Jajemän, funkar fint för den här hantverks- och julnörden iallafall. Vi har varit ett par dagar i Krakow och jag har bland annat haft det stora nöjet att spana in detta roliga hantverk - och även kunnat köpa med mig en krubba hem, hur roligt var inte det?! Helt begeistrad över detta😊 

För ett par år sedan såg jag 40-talet utställda julkrubbor från Krakow på @hallwylskamuseet - en så himla fantastisk upplevelse! Jag skrev ett inlägg på bloggen (kurbits.nu, sök på julkrubbor så hittar du rätt) och har därför ett gäng bilder på hur de kan se ut. 

Enligt polsk tradition bygger man sin egen julkrubba och det i material man har hemma - godispapper, plywood, tändsticksaskar, silkespapper, stanniol. I Krakow har det ända sedan 1937 anordnats en tävling där man kan lämna in sin krubba och bli utvald att ingå i årets julutställning på Historiska museet i staden. Att då ta i lite extra i antal våningar, motiv och även ljussättning ter sig rimligt, dessa som jag såg lyste och hade figurer som rörde sig också. På Hallwylska fick jag också veta att veta att traditionen med krubborna har anor från medeltiden och var ursprungligen något som byggdes till julspelen i stadens många kyrkor. Då med handtag på sidorna för att kunna flyttas, samt i ett hyfsat bärbart material. Julkrubborna har också sedan start haft en urban berättelse, inramningen hämtar inspiration från stadens många kyrkor, torn, spiror och rika arkitektur. 
 
Krakow är en fantastiskt fin stad med imponerande arkitektur så jag kan förstå att detta inspirerade Krakowbornas byggande av krubbor. 

Min krubba syns på bild två, inpackad i en låda för säker transport hem. Den är ju mycket simplare i utförande än övriga här, men jag går ändå igång på det tillfälliga, enkla i material och utseende samt att man liksom ändå fläskar på med guld och glitter. Kvinnan jag handlade av trodde inte att jag var allvarlig när jag pekade på det jag ville ha, hon sprack upp i det största leendet och i det kändes det härligt att ordlöst enas i hantverksglädje. Jag och min krubba kommer sannerligen att trivas ihop!
Semester och i år betyder det tågluff i Europa m Semester och i år betyder det tågluff i Europa med familjen. Vi har spenderat några väldigt fina dagar i Slovenien och häromdagen träffade vi den fantastiska paraplyreparatören Marija i Ljubljana som också hyrde ut rum till oss. Vi fick titta in i hennes verkstad och hon berättade att verksamheten gått i arv från hennes far som startade Ljubljanas enda paraplyreparerarverkstad på 60-talet. Sättet att arbeta ser likadant ut då som nu och idag är Marija Sloveniens enda reparatör av paraplyer. 

Ljubljana har ofta regnskurar och stadens innevånare har vant sig vid att lämna in sina trasiga paraplyer då de ju går att få fixade. Den stund vi har i verkstaden var det full fart och Marija bekräftade också att affärerna går bra. Kunder kommer och återkommer. 

Det var ett fint och intressant möte, Marija var väldigt engagerad i sitt hantverk och kunde inte nog betona vikten av att laga och vårda sina tillhörigheter. Hon förordade förstås också att köpa kvalitet eftersom det också går att vårda bättre - överlag men också att vara noga med val av paraply. Hantverk är en mäktig och viktig kraft, och så roligt att få mötas i den insikten!
Ladda mer… Följ på Instagram

Kategorier

Senaste kommentarer

  • Emma Stockton om Sommarläsning: Skogen och slöjden
  • Ulla Wahlström om Edna Martins mönstersatser på nytt
  • Anneli om 204 000 återbrukare kan inte ha fel!
  • Lena Vesterberg om Annas keramik med budskap och berättelser
  • Åsa Morberg om Form&frukost #8: Lith Lith Lundin

Arkiv

Powered by WordPress | Theme: phunk by Studiogenium.