Fem heta materialtrender 2012 – så här gör vi själva i år

Hela armen full är devisen 2012. Vi gör gärna våra smycken själva, vi blandar mer material än tidigare - inspirationen kommer från järnaffären liksom från vårt befintliga smyckeskrin. Bloggen Honestley WTF har beskrivningar vi så gärna googlar efter. (Foto Honestley WTF)

Jag fick innan årsskiftet möjlighet att sia lite om 2012 års tekniker och material i ett intervjusammanhang. Man ville ha en trendspaning inom slöjdmaterial och pyssel.

Den kommer till er så här sista dagen på januari, vi får väl ändå säga att vi kickat igång det här året nu? Men här är den alltså – topp fem, årets trendigaste tekniker och material i lite osorterad ordning.

Broderat telefonskal, av Jesscia Dalman som driver bloggen Avigan (http://avigan.blogg.se). Kolla in,! (Foto Jessica Dalman)
Broderat telefonskal, av Jesscia Dalman som driver bloggen Avigan (http://avigan.blogg.se). (Foto Jessica Dalman)

1. Fritt broderi. Vi tar upp broderinålen till fler och fler projekt. I år gärna på oväntade material; mobiltelefonfodral, t-shirtar, egensydda föremål och kläder, med mönster allt från en barnteckning till något med mer konstnärliga ambitioner.

Vi bygger om därhemma utifrån egen fantasi, eget behov och egen stil. (Foto Ikea Hacker)
Vi bygger om därhemma utifrån egen fantasi, eget behov och egen stil. (Foto Ikea Hacker)

2. Hackingsnickeri. Här handlar det inte om att vi bygger om köket, snarare är vi i år intresserade av att använda befintligt massproducerat material och göra något eget av det. Ikeahacking har varit en subkultur länge, och nu visar fler och fler intresse för att snickra unika möbler därhemma. Med hjälp av hackingsnickeri modifierar vi möbler efter eget behov, utifrån egen smak och stil. Exempelvis så här.

Papper i alla utföranden och former gör oss extra kreativa under 2012. Här ett smakprov från danska Rie Elise Larsen. (Foto Rie Elise Larsen)
Papper i alla utföranden och former gör oss extra kreativa under 2012. Här ett smakprov från danska Rie Elise Larsen. (Foto Rie Elise Larsen)

3. Origami. Papper är en av årets heta trender generellt, och visst vill vi pyssla med ännu mer med papper i år! Vi blandar material, gör eget papper, utforskar materialet och vågar prova på.

Virkningstrenden växer - liksom storleken på materialet - numera virkar vi gärna i trasor på lösvikt, som här i butiken Happy Color i Stockholm. Det går fort och är förhållandevis billigt.(Foto Happy Color)
Virkningstrenden växer - liksom storleken på materialet - numera virkar vi gärna i trasor på lösvikt, som här i butiken Happy Color i Stockholm. Det går fort och är förhållandevis billigt.(Foto Happy Color)

4. Virkning.  De senaste årens användande av trikåtrasor har gjort att virkningen generellt blivit allt mer i ropet. Som restprodukter från klädindustrin är materialet billigt, och framförallt går det fort att virka i materialet. Inte heller måste vi virka till prydnad; numera virkar vi snabbt ihop en ny matta till sovrummet, en disktrasa, eller en ny brödkorg i ett huj.

Hela armen full är devisen 2012. Vi gör gärna våra smycken själva, vi blandar mer  material än tidigare - inspirationen kommer från järnaffären liksom från vårt befintliga smyckeskrin. Bloggen Honestley WTF har beskrivningar vi så gärna googlar efter. (Foto Honestley WTF)
Hela armen full är devisen 2012. Vi gör gärna våra smycken själva, vi blandar mer material än tidigare - inspirationen kommer från järnaffären liksom från vårt befintliga smyckeskrin. Bloggen Honestly WTF har beskrivningar vi så gärna googlar efter. (Foto Honestly WTF)

5. Smycken. Att göra sina egna smycken har varit populärt länge, men i år exploderar blandningen av material och tekniker – vi flätar skinnarmband och blandar med kedjor och muttrar, och vi letar gärna på nätet efter inspiration, exempelvis så här. Vi dammar också av gamla tekniker; 70-talets vurm för makramé har kommit i ropet igen inom smyckestillverkningen. Makraméarmand med och utan pärlor har varit populärt ett tag, tekniken kommer att få ett uppsving i år.

 

2 comments

  1. Smycken och Origami går bort! Adderar trasmattor, tänker sy nytt av gammalt, som gardiner och jeans, dom förvandlar jag nog till nåt annat. Och stickning, sockor, restgarner….. Så ser hantverksåret ut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *