Formexrapport del 1: Det självklara i det handgjorda

Formex inspirationsutställning Fågel, fisk eller mitt emellan, av Synnöve Mork innehåller en mängd traditionella hantverksreferenser, tillsammans med fokus på ljuset, rummet, känslor och sinnlighet, enligt Formex. (Foto Kurbits)

Vårens Formexmässa är i full gång, i år större än någonsin, med fler nya företag än på länge. Temat In the mood bjuder på smutsiga pasteller, drömska tillstånd, sinnlighet, egna världar och privata bubblor. Det märks inte generellt i mässhallarna, där det är oerhört mycket industri, retro och shabby chic fortfarande. Liksom en hel del färg – orange, rosa, turkos. Och i gångarna var det också mycket prat om att det faktiskt inte är så mycket nytt under solen.

Ljust och skirt, stillsamt och transparent...Formex inspirationsutställning. (Foto Kurbits)
Ljust och skirt, stillsamt och transparent...Formex inspirationsutställning. (Foto Kurbits)

Men färgskalor och inspirationsutställningarna från mässan tar fasta på våra fem sinnen och just det sinnliga; där samlandet och arrangerandet av föremål väcker minne och känslor. Det är också mycket tal om det taktila och om olika upplevelser av material.

Smutsiga pasteller? Det var mycket prat om Formex färgskala, lite tilltufsade pasteller alltså. (Foto Kurbits)
Smutsiga pasteller? Det var mycket prat om Formex färgskala, lite tilltufsade pasteller alltså. (Foto Kurbits)

Allt detta sammanstrålar i den stora inspirationsutställning som mässan alltid presenterar i entréhallen. I år arrangerad av designern Synnöve Mork, med temat Fågel, fisk eller mittemellan. Hon har gjort en stor träfärgad lada mitt på torget, där perspektiven och också gavlarna är förskjutna och vinklarna intima och med plats för gömmor. Smart display och finurligt gjort.

Synnöve Mork i utställningens odlings- och utedel. Mittemellan. (Foto Kurbits)
Synnöve Mork i utställningens odlings- och utedel. Mittemellan. (Foto Kurbits)

Jag pratade en stund med henne, då jag dels var intresserad på hur en sådan inspirationsutställning kommer till, dels nyfiken på hennes eget förhållande till just hantverk. Jag upplever ofta att man tar fasta på just det handgjorda när det kommer till inspirationsutställningarna – det knådade brödet, den flätade korgen, den vävda pläden och det garvade skinnet…handens spår känns på något vis alltid aktuell, oavsett trender och teman. Och i denna stora lada var det inte så mycket nytt i produktväg, samma fina men traditionella hantverk.

Synnöve Mork menade på detta att hon inte var så trendkänslig, och det visade sig att  hantverket var oerhört viktigt för henne, det är basen i hennes arbete som designer. Intressant!

Och vad är mer naturligt än att göra en soffa av en halv potatislår? Soffan har varit med flera gånger tidigare berättade Synnöve Mork, men är en av hennes favoriter. (Foto Kurbits)
Och vad är mer naturligt än att göra en soffa av en halv potatislår? Soffan har varit med flera gånger tidigare berättade Synnöve Mork, men är en av hennes favoriter. (Foto Kurbits)

Tre månader tar det att få ihop en sådan här inspirationsutställning, de ungefär tusen föremålen som finns på plats har hon hittat genom utställarnas mer eller mindre kvalificerade sajter. Googla, ringa, leta menar hon är redskapen för att få ihop själva produkterna. Ladan, de fyra stora gavlarna ville hon göra men med en tvist, med humor.
-Jag ville skeva lite på proportionerna och förmedla en lekfull humoristiskt känsla, titta upp och se det transparenta, titta ner och se det organiska, nya. Titta mitt emellan och gräv i jorden, se det trygga i materialen runt omkring dig.

Dessa "handgjorda" trasmattegrytlappar från danska Rice har fastnat i mitt huvud apropå tanken på handgjort. För ärligen, inte lär väl Rice ha dansktillverkning på dessa? Hur mycket är något värt som bara ser handgjort ut? Eller bryr vi oss inte? (Foto Kurbits)
Dessa "handgjorda" trasmattegrytlappar från danska Rice skaver apropå tanken på handgjort. För ärligen, inte lär väl Rice ha dansktillverkning för hand på dessa? Hur mycket är något värt som bara ser handgjort ut? Eller bryr vi oss inte? (Foto Kurbits)

Det jag tycker är intressant i detta är just att det är det handgjorda – eller det som ser handgjort och rustikt ut – som får stå som kostym eller norm om man så vill, för allt detta. Det genuina, det organiska, egengjorda och naturliga.

Gång på gång återkommer man alltså till just det som är basic i form, material och yta. Det är inte vare sig nytt eller gammalt, det är tidlöst, och det är på något vis okej, vilket är märkligt när det kommer till en mässa som i så mycket annat fokuserar just på nyheter och trender. Det verkar som att det inte går att komma runt det handgjorda i uttryck – och förhoppningsvis i tillverkning.  Här är fler exempel på  produkter från mässan gjorda för hand:

Andersson och Lejon Design trycker eget tyg och gör kuddar med baksida av återvunna second handdukar. (Foto Kurbits)
Andersson och Lejon Design trycker eget tyg och gör kuddar med baksida av återvunna second handdukar. (Foto Kurbits)
I Ylva Skarps monter samsas det trendigaste i år; papper, kalligrafi, Asien och trä. Här visades också samarbetet mellan Daniel Franzén(Cosas och Ylva Skarp i form av specialkalligraferade träflaskor. Fint! (Foto Kurbits)
I Ylva Skarps monter samsas det trendigaste i år; papper, kalligrafi, Asien och trä. Här visades också samarbetet mellan Daniel Franzén(Cosas och Ylva Skarp i form av specialkalligraferade träflaskor. Fint! (Foto Kurbits)
Maria Holmbergs vackra björkkrukor i keramik. (Foto Kurbits)
Maria Holmbergs vackra björkkrukor i keramik. (Foto Kurbits)
I Young Designers hittade jag Creme de la Cremes fantastiska lampor och kakfat. (Foto Kurbits)
I Young Designers hittade jag Creme de la Cremes fantastiska lampor och kakfat. (Foto Kurbits)
Larsson uniteds pallar i trä har samma fina form som i höstas, men nu en vidareutveckling i nya färger. Superfin! (Foto Kurbits)
Larsson uniteds pallar i trä har samma fina form som i höstas, men nu en vidareutveckling i nya färger. Superfina! (Foto Kurbits)
Klara plus Johan med ateljé i Malmö ligger bakom detta fina formgjutna porslin. Faten är handkavlade och hela serien var väldigt fint färgsatt. (Foto Kurbits)
Klara plus Johan med ateljé i Malmö ligger bakom detta fina formgjutna porslin. Faten är handkavlade och hela serien var väldigt fint färgsatt. (Foto Kurbits)
Paradisverkstan visade verkligen på handgjort - här satt en keramiker och målade produkter under mässdagarna. Dock inte då jag passerade den här gången... (Foto Kurbits)
Paradisverkstan visade verkligen på handgjort - här satt en keramiker och målade produkter under mässdagarna. Dock inte då jag passerade den här gången... (Foto Kurbits)
Formex inspirationsutställning Fågel, fisk eller mitt emellan, av Synnöve Mork innehåller en mängd traditionella hantverksreferenser, tillsammans med fokus på ljuset, rummet, känslor och sinnlighet, enligt Formex. (Foto Kurbits)
Formex inspirationsutställning Fågel, fisk eller mitt emellan, av Synnöve Mork innehåller en mängd traditionella hantverksreferenser, tillsammans med fokus på ljuset, rummet, känslor och sinnlighet, enligt Formex. (Foto Kurbits)

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *