Annika vann Slöjden börjar i skogen!

Krympburkar av Roland Fällman, ur Slöjden börjar i skogen. (Foto Thomas Harrysson)

Efter en hel del funderande står det nu klart vem av er som vunnit  boken Slöjden börjar i skogen i Kurbits utlottning. Tack alla för så fin respons! Vilket överväldigande intresse och vilka intressanta ämnen ni vill läsa mer om! Jag tackar också för era idéer, det har varit riktigt roligt att läsa.

Men jag har bara en bok, och det är till Annika som den skickas. Hon berättar att hon går igång på det till synes enkla och konstaterar att det är där tjusningen ligger. Dessutom vill hon läsa om sådant som inte kräver en massa inköp – som ivrig slöjdare vill man ju sätta igång direkt. Jag förstår vad hon menar. Grattis Annika!

Krympburkar av Roland Fällman, ur Slöjden börjar i skogen. (Foto Thomas Harrysson)
Krympburkar av Roland Fällman, ur Slöjden börjar i skogen. (Foto Thomas Harrysson)

Till er andra vill jag verkligen rekommendera boken, ni hinner fortfarande önska er den i julklapp!

Slöjden börjar i skogen är nämligen något så annorlunda som en guide till konsten att läsa ett träd. Den undertiteln ger en massa öppningar till skogen och dess historia – sedd genom trädexperters ögon. Slöjdare, hemslöjdskonsulenter, författare och möbelprofessorer berättar alla sina historier om material, tekniker och träd. Förslag på vad som går att göra av skatterna finns också.

Ölhönor av Kalle Forss i krokvuxen björk. Målade med linoljefärg, belagda med bladguld. Ur boken Slöjden börjar i skogen. (Foto Thomas Harrysson)
Ölhönor av Kalle Forss i krokvuxen björk. Målade med linoljefärg, belagda med bladguld. Ur boken Slöjden börjar i skogen. (Foto Thomas Harrysson)

För många är ju skogen idag något exotiskt och spännande, en plats där man kanske känner sig mer som gäst än som självklar del och invånare. Slöjden börjar i skogen tar med läsaren ut, ibland anar man kaffetermosen och smörgåsen, ibland känns det mer som att det är anteckningsblocket som följt med. Men texterna i boken har alla ett gemensamt, de vrider och vänder på  varför det ser ut som det gör i skogen och varför skogen – och mer exakt  – materialet däri beter sig som det gör.

Men boken avdramatiserar också, det självklara i att mer kunskap ger mer upplevelse stämmer verkligen här. Boken gör allt för att närma istället för att fjärma. Det är lätt att göra skogen, träet, redskapen, växtförhållanden och marken exotisk och främmande, så att själva slöjdandet, hantverket i att bereda skogens material så vackert, vad ska man säga – kommer i bättre dager. Här gör man alltså inget av det. Här är istället ambitionerna att bilda och berätta:

Trots eldrivna verktyg och färdigsågat virke från brädgården har vi en hel del att hämta i den kunskap som har vuxit fram under årtusenden. Det svängda handtaget till vedbodsdörren kan bli både bättre och hållbarare om du använder en krokig gren än om du utgår ifrån en rak planka.

Väggkrokar i björk av Nicke Helldorff. Fåglarna är i lind och målade med linoljefärg. (Foto Thomas Harrysson)
Väggkrokar i björk av Nicke Helldorff. Fåglarna är i lind och målade med linoljefärg. (Foto Thomas Harrysson)

Orden är ur hemslöjdskonsulenten Kalle Forss kapitel om krokvuxna träd, och är bara ett av många exempel på den både lustfyllda och initierade tonen och berättandet i boken.  Ämnet är kanske inte den breda massans absoluta intresse – men kärleken till materialet och kunskapen om skogen lyser igenom på ett  ödmjukt vis, det är svårt att inte bli entusiastisk över den här boken. Saker som jag inte visste att jag var intresserad av överraskar mig gång på gång. Jag kommer också på mig själv med att gilla första halvan av boken ännu bättre, den behandlar verkligen också bildmässigt just skogen. Även om ju slöjdföremålen, som här i inlägget, är vackra är naturen fint illustrerad.

Lars Pettersson är hemslöjdskonsulent och bokens redaktör, och han och de övriga medförfattarna har valt olika angreppssätt med kapitel som ”Krokvuxna träd”, ”Rakvuxna träd” ”Klyva och såga”, ”Torka trä”, ”Slöjda i trä” och ”Färg och form ur skogens materialbod” skvallrar om hur handgriplig kunskap som finns här. Bokens huvudsakliga kunskapskälla är slöjdaren och den numera pensionerade länshemslöjdskonsulenten Knut Östgård, vars kunskap bland annat berättats vidare i den här boken:

”Överförandet av handlingsburen kunskap sker i mötet mellan människor och i görandet. Här kunde vi ha slutat och nöjt oss med att det inte går att skriva om den handlingsburna kunskapen, men genom att prata med utövare och läsa vad andra har skrivit vill vi göra ett försök, för vi tror att den här boken behövs.

Lars Pettersson beskriver bokens syfte väl, och det är väl ingen som inte gissar att jag håller med honom om att Slöjden börjar i skogen har mycket att komma med? Här och här har du mer information om själva boken.

Liten pall i björk av Kalle Forss. Stol Juliette i furu och björk, målad med linoljefärg och vaxad. Slöjdare Jögge Sundqvist. (Foto Thomas Harrysson)
Liten pall i björk av Kalle Forss. Stol Juliette i furu och björk, målad med linoljefärg och vaxad. Slöjdare Jögge Sundqvist. (Foto Thomas Harrysson)

Nu kanske du är nyfiken på att veta mer om de där hemslöjdskonsulenterna? Vilka är de och vad gör de om dagarna? Här kan du hitta din närmaste. Kolla in Slöjd håller, med fokus på slöjd och hållbarhet, och Textil hemslöjd.

Omslag till Slöjden börjar i skogen, från Hemslöjdens förlag.
Omslag till Slöjden börjar i skogen, från Hemslöjdens Förlag.
Skedar och slevar i krokvuxen björk, ytbehandlade med linolja, slöjdade av Lars Pettersson, den största av Niklas Karlsson. Ur boken Slöjden börjar i skogen från Hemslöjdens Förlag. (Foto Thomas Harrysson)
Skedar och slevar i krokvuxen björk, ytbehandlade med linolja, slöjdade av Lars Pettersson, den största av Niklas Karlsson. Ur boken Slöjden börjar i skogen från Hemslöjdens Förlag. (Foto Thomas Harrysson)

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *