Julkulor av Arne och Carlos

Ni har ju sett dem på teve och lite överallt – de fantastisk charmiga Arne och Carlos, norrmännen som stickar det mesta med bravur. Nu högaktuella med boken Julkulor, då den som vill ha något extraordinärt och vackert att hänga i granen verkligen ju bör börja nu. Med en grundbeskrivning kan du göra alla de 55 kulorna i boken, Arne och Carlos står för dess idé och mönster.

Arne och Carlos är modeskapare med eget märke, men gillar att sticka allra bäst. Numera lanserar de mest stickat. (Foto Arne&Carlos)

Arne och Carlos är modeskapare med eget märke, men gillar att sticka allra bäst. Numera lanserar de mest stickat. (Foto Arne&Carlos)

Arne och Carlos julkulor presenteras verkligen på ett så oerhört fint vis i boken med samma namn. (Foto Arne&Carlos)

Arne och Carlos julkulor presenteras verkligen på ett så oerhört fint vis i boken med samma namn. (Foto Arne&Carlos)

Jag fick boken skickad till mig för ett bra tag sedan, det var precis som att man från förlaget visste om min enorma vurm för julen, liksom min kamp för det handgjorda. Självklart vill jag skriva om boken, svarade jag på frågan. Och nu har jag läst boken, det gick fort eftersom den innehåller en hel del roliga intressanta minnen och berättelser. Upplägget följer de förberedelser som adventstiden innebär. Och så har jag tittat på bilderna  – det är verkligen något jag rekommenderar att göra om och om igen, det är en fin upplevelsebok i och med det välgenomarbetade bildmaterialet. Författarna bjuder inte bara på beskrivningar utan också på sig själva – sina egna traditioner och tankar kring julen som verkligen är läsvärda.

Och…så har jag försökt att sticka en kula. Jag tänkte att det vore roligt att visa upp här, hur fint det kan bli. Liksom vara lite så där hands on och visa på halten av mitt julnörderiskap. Men låt mig säga så här –  drömmen om årets gran i stickat gick om intet ganska fort. Men…att jag inte riktigt har accepterat att drömmen om en kula ska vara så svår att få till – än.

En hel del kulor i boken är egenritade. Andra kulor är ett koncentrat av olika mönster och sticktraditioner. (Foto Arne&Carlos)

En hel del kulor i boken är egenritade. Andra kulor är ett koncentrat av olika mönster och sticktraditioner. (Foto Arne&Carlos)

Men okej. Det ska villigt erkännas att jag har stickat följande saker i mitt liv: 1) en mössa i slöjden i 6:an. 2) en halsduk till min man 3) tre stycken lampskärmar. Och då kanske man inte kan förvänta sig att nummer fyra på den listan ska vara 55 julkulor à la Arne och Carlos, jag vet. Men ändå. Tanken på det! Drömmen!

För alla er som kan sticka där ute är ju inte det här något som helst problem, men jag tänkte ändå vara ärliga med er (andra?) och erkänna mitt tillkortakommande, eftersom det faktiskt kan finnas en och annan därute som kanske är som jag. Och som då kanske (precis som jag) blir lite besviken. Därför vill jag säga så här – jag hyser nästan inte några tvivel om att också du och jag kan sticka en julkula, men – ha tålamod!

Var varse att det är en hel del småpill och väldigt många stickor att hålla koll på. Ta med i beräkningen att det både är ökning och minskning av maskor samt mönsterstickning att behärska på en väldigt liten yta. Leta reda på någon som kan sticka som ett rinnande vatten så ska det nog gå bra. Och sist men inte minst – satsa på julen 2012! Tro alltså inte som jag att du ska få årets gran helt klädd i garnkulor.

Visst ser de så där vansinnigt fina ut? Allihopa vill jag ha! (Foto Arne&Carlos)

Visst ser de så där vansinnigt fina ut? Allihopa vill jag ha! (Foto Arne&Carlos)

Däremot kan du  – som jag numera efter den här avbönen – lägga ner stickorna (jadå, alla fem) lugnt luta dig tillbaka, bläddra dig igenom boken, läsa och njuta av alla bilder och historier. Det blir en hel del julstämning av det också, jag lovar! Det är en fantastisk bok.

"Det är inte så noga hur julgranen ser ut. Alla granar blir fina när de pyntas!" Arne och Carlos har skön attityd till både pynt och jul. (Foto Arne&Carlos)

“Det är inte så noga hur julgranen ser ut. Alla granar blir fina när de pyntas!” Arne och Carlos har skön attityd till både pynt och jul. (Foto Arne&Carlos)

Ja, och så själva bokomslaget då. Läs boken! Sticka dina egna julkulor! (Foto Arne&Carlos)

Ja, och så själva bokomslaget då. Läs boken! Sticka dina egna julkulor! (Foto Arne&Carlos)