Fira nationaldagen med workshop kring svensk textil

Nationaldagen kan med fördel firas på Slöjdhuset i Stockholm, där det textila nätverket Manufaktur håller workshop kring temat svensk textil. (Bild Zickermans Värld)
Nationaldagen kan med fördel firas på Slöjdhuset i Stockholm, där det textila nätverket Manufaktur håller workshop kring temat svensk textil. (Bild Zickermans Värld)
Nationaldagen kan med fördel firas på Slöjdhuset i Stockholm, där det textila nätverket Manufaktur håller workshop kring temat svensk textil. (Bild Zickermans Värld)

Idag på självaste nationaldagen är det ett  supertips att fira i textilens tecken. Fira med det textila nätverket Manufaktur som håller workshop på Slöjdhuset i Stockholm. Manufaktur vill med sitt evenemang väcka tankar och samtal kring vad som är svenskt, vilka symboler vi förknippar med svenskhet och fråga om det egentligen spelar någon roll.

Det låter både som en viktig insats just denna dag, och en intressant upplevelse för dig som vill engagera dig kring dessa frågor.

Genom textil kreativitet vill vi skapa ett motstånd mot de luriga krafter som använder sig av hemslöjd för sina egna syften idag. Det är dags att ta slöjden tillbaka! skriver Manufaktur i sitt manifest för workshopen.

Evenemanget Svensk textil? pågår mellan 11 och 15 idag, du behöver inte vara anmäld i förväg, gå du bara dit om du finns i närheten,  men ta med dig eget material.

Initiativtagarna till  själva nätverket Manufaktur är  Sanna Gustavsson, Frida Gregemar, Anna-Lisa Persson, Karin Holmberg, Ellen Landberg, Mia Lindgren, Karolina Ankre och Johanna Pettersson. Dessa åtta har skapat en textil samlingsplats bland annat för att du som uppdragsgivare ska hitta duktiga textilare som utför dina uppdrag. Hur smart som helst. Läs mer om Manufaktur och vad de kan göra för just dig här.

Mer information om dagens workshop finns också här. Det har bloggats en hel del om evenemanget, jag blev helt till mig när jag såg vad Anna-Lisa Persson påbörjat inför dagens övningar – en virkad kurbits! Va? Va? Hur galet roligt som helst. Och hur svenskt som helst, eller…hur var det nu?

Anna-Lisa Persson har påbörjat sin virkade kurbits i ett inlägg på 365 saker du kan slöjda. För att se hur projektet fortskrider, besök Svensk textil idag! (Foto www.365slojd.se)
Anna-Lisa Persson har påbörjat sin virkade kurbits i ett inlägg på 365 saker du kan slöjda. För att se hur projektet fortskrider, besök Svensk textil idag! (Foto www.365slojd.se)

Och bilden i inläggets topp undrar du? Jag firar nationaldag precis som Zickermans värld, och publicerar ovanstående fantastiska mönsterbild gjord av självaste redaktören Maria. Hon berättar så här;

Jag tog stickmönstret till tröjan som alltid bärs av hjältinnan i Brottet, en av mina danska favoritserier. Det roliga med det mönstret är att det är specialframtaget för att se ut som något gammalt urmodigt danskt stickmönster, men i själva verket finns det inga gamla förlagor. Man skulle alltså kunna läsa in en massa dimensioner av “Vad är egentligen tradition, identitet, svenskhet (eller i det här fallet danskhet) osv” Mönstret färgade jag blått och gult för att få en tydligare symbolik.

Å förlåt världens längsta inlägg, men jag tycker verkligen att det finns en rad oerhört intressanta trådar (!) att dra i här. Jag hoppas att ni som är intresserade tar er till workshopen. Bara för att manifestera och också diskutera ovanstående frågor. Både Manufaktur och Maria sätter fingret på viktiga saker om svenskhet och traditidion.

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *