Långläsning: Ek Thongpraserts designade värld

Oscar Wildes Dorian Grey står som förlaga och inspiration till Ek Thongpraserts kollektion Young. (Foto Ek Thongprasert)
Thailändska Ek Thongprasert gör kläder och smycken. Kollektionen Ethnic i silikon och bjärta färger leker med våra föreställningar om hur juveler egentligen ska se ut. Och vilka som ska bära dem. (Foto Ek Thongprasert)
Thailändska Ek Thongprasert gör kläder och smycken. Kollektionen Ethnic i silikon och bjärta färger leker med våra föreställningar om hur juveler egentligen ska se ut. Och vilka som ska bära dem. (Foto Ek Thongprasert)

För ett par veckor sedan snubblade jag över thailändaren Ek Thongpraserts märkliga och mycket uppseendemässigt fotade smycken. Det var först svårt att se smyckenas detaljer där på kvinnornas långa halsar och örsnibbar, modellerna är ju minst sagt häpnadsväckande. Kanske lite cyniskt samarbete tänkte jag.

Men ju mer jag tittade desto mer nyfiken och fascinerad blev jag av dessa klumpiga, kantiga och knalliga smycken på dessa vackra kvinnor – jag letade efter mer information och gillade också inriktningen mot modet.

Ek Thongprasert, Ethnic. (Foto Ek Thongprasert)
Ek Thongprasert, Ethnic. (Foto Ek Thongprasert)

Jag gjorde slag i saken och mejlade Ek Thongprasert för att få veta mer om hans mode, sätt att tänka kring sina kollektioner och mer i detalj, hans smyckekonst. Här är min intervju, det blir långläsning här på Kurbits idag.

Ek Thongprasert är född och uppvuxen i Bangkok, men bor och arbetar i belgiska Antwerpen, där han också utbildat sig inom mode. Han arbetar med två olika märken,” Ek Thongprasert” visar mode för män och kvinnor med fyra nya kollektioner per år med lansering i Paris.

Det andra märket, ”Curated by Ek Thongprasert”, riktar in sig till den asiatiska marknaden, där han också blandar in mer genrer och stilar – han nämner inredningsdesign, arkitektur och konst som inspirationskällor här. Innan Ek Thongprasert började med mode studerade han arkitektur, vilket han också menar påverkar hans förhållningssätt till mode.

Oscar Wildes Dorian Grey står som förlaga och inspiration till Ek Thongpraserts kollektion Young. (Foto Ek Thongprasert)
Oscar Wildes Dorian Grey står som förlaga och inspiration till Ek Thongpraserts kollektion Young. (Foto Ek Thongprasert)

– Jag ser på mitt arbete med mina kollektioner som att skapa kortfilm, med en handling som jag skriver i kläder, inte i ord. Själva konceptet eller historien bakom kollektionerna är viktiga för mig, jag vill ha en berättelse bakom plaggen. Varje silhuett på catwalken är som en scenruta i en film, och när hela kollektionen är visad kan man kanske säga att du sett min senaste film.

Också i klädkollektionerna spelar Ek Thongpraserts smycken en viktig roll. Från vårens och sommarens kollektion. (Foto Ek Thongprasert)
Också i klädkollektionerna spelar Ek Thongpraserts smycken en viktig roll. Från vårens och sommarens kollektion. (Foto Ek Thongprasert)

Vår och sommarkollektionen från Ek Thongprasert heter Youth och hämtar inspiration bland annat från Oscar Wildes Dorian Grey och dennes eviga skönhet. Kläder som absolut framhäver sitt tema på ett konsekvent och intelligent vis, men som kanske inte sticker ut eller skvallrar om samma uttryck som de smycken i serien Ethnic som jag först blev fascinerad av.

Men det menar Ek Thongprasert är en del av det han gillar med sina två olika märken – och sätt att arbeta. Han får utlopp för olika intressen och olika material. Dessutom i olika delar i världen. Curated by Ek Thongprasert har sitt huvudfäste i Bangkok.

Ethnic, Ek Thongprasert. (Foto Ek Thongprasert)
Ethnic, Ek Thongprasert. (Foto Ek Thongprasert)

– Idén bakom kollektionen Ethnic fick jag när jag såg att en rad antikaffärer i Europa säljer mycket juveler från asiatiska länder. Jag började fundera på hur den västerländska juvelmarknaden använde sig av asiatiska smycken, men hur den asiatiska traditionen med exklusiva juveler kunde förnyas och visas på ett nytt sätt. Att byta ut material och färg blev min lösning.

Ek Thongpraserts Ethnicserie är alltså gjord av silicne, en typ av silikon, och förlagan till den här kollektionen ingick redan i hans examenskollektion i Antwerpen.

-Då var jag intresserad av att se vad som händer om man behåller diamantformen men byter ut materialet – blir resultatet fortfarande exklusivt? Smyckena har sedan dess blivit en del av mitt arbete, och jag använder mig av dem och utvecklar dem ständigt. Att få sätta in dem in nya sammanhang, som i fotograferingen för Ethnic, är en del av min tanke med dem.

De klara färgerna är minst lika viktiga som det annorlunda materialet för Ek Thongprasert. (Foto Ek Thongprasert)
De klara färgerna är minst lika viktiga som det annorlunda materialet för Ek Thongprasert. (Foto Ek Thongprasert)

Ek Thongprasert är engagerad i sitt förhållande till sitt modeskapande i sina olika märken. Hans drivkraft för mode verkar vara stark. Ändå säger han sig tro att han inte kommer att ägna sig åt just kläder och mode hela livet.

-Jag är mycket intresserad av design i alla former. Jag tycker att det är tråkigt när du gör mode och letar efter inspiration i modetidningar. Jag vill inspireras bredare, och tror att jag säkert i framtiden också kommer att vara kreativ i andra fält, kanske inom konst eller industridesign. För mig är design det konstanta, mitt uttryck varierar bara utifrån de medium jag väljer. Jag är inte begränsad i mitt fält.

Ethnic, Ek Thongprasert. (Foto Ek Thongprasert)
Ethnic, Ek Thongprasert. (Foto Ek Thongprasert)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *