Gott nytt år 2011! – Kurbits nyårskrönika

Då var det dags att räkna ner och summera året som gått, 2010 har varit ett spännande år. En hel del har hänt både i det lilla och i det stora, här är några tankar om året i form av trender, tendenser och årsbästa. Dags för Kurbits traditionsenliga nyårskrönika – håll till godo!

1.Streetsmart kreativitet. 2010 var året då vi på nya sätt tog ut svängarna – kanske skedde inte det mest kreativa inomhus? I början av året var jag skeptisk till vad jag såg utställt på Formex bland annat, där mycket av det kreativa faktiskt inte kändes just så nytt. Mer tillrättalagt än spännande.

Jag skulle vilja säga att mer fantasi och galenskap istället utvecklats utanför mässornas, utställningarna, butikernas och eventens ramar under året.

 

Biogrenade av Tony Minh Nguy. (Foto www.minh-t.com)
Biogrenade av Tony Minh Nguy. (Foto www.minh-t.com)

Streetsmart kreativitet har varit inne 2010 – guerilla gardening med fröbomber, städgraffiti och sandkonst har varit del av de slumpmässiga och tillfälliga utsmyckningarna under året som jag har gått igång på.

2. Gammal är äldst. Samtidigt har slöjden fortsatt att inspirera, gammal är äldst skulle man väl kunna konstatera. Klassiska tekniker, material och kunskapen kring det har blivit hårdvaluta. I och med att intresset inte sviktar föds också fler och fler versioner, varianter och utvecklingar på hur vi använder oss av det handgjorda, det hemslöjdade och det hemmafixade.

Modevärlden har varit pigga på att ta sig an slöjdens uttryck, där stickade och folkdräkterna varit med på ett nytt sätt under 2010. Vi såg det bland annat i vårens satsning på Folkdräkt 2.0, där modestudenter tog sig an ett nytt dräktskick. En annan begåvad studentsatsning på folkdräkten var den här.

Från norska Sptzbrgn kommer dessa vackra handbroderade slipsar, hämtade från norska folkdräkter. (Foto www.sptzbrgn.no)
Från norska Sptzbrgn kommer dessa vackra handbroderade slipsar, hämtade från norska folkdräkter. (Foto www.sptzbrgn.no)

Också dräktdetaljer har funnits med som nyhet under året, norska Sprtzbrg har varit en av mina favoriter – folkdräkten på slipsen! Genialt.

Bland de nya aktörerna på marknaden hör Stay In Sweden och Maja Littmarck till de intressantaste tycker jag. Och min slogan om att näver är det nya svarta har fått lite uppsving, framförallt i Sofia Lithells näverflätade pallar. Förhoppningsvis får vi se dem i produktion under nästa år.

3. Nya pysslare i stan. Tillgång och efterfrågan hör ju som bekant ihop. Det är därför roligt att hälsa fler och fler pysselaktörer på arenan välkomna, nya kanaler för det egna pysslandet är verkligen välkommet. Två bra DIY-bloggar har startat under året, båda med 365 saker du kan göra som föregång och mall. 365 saker du kan sticka och 365 saker du kan slöjda är båda väl värda ett besök om du inte redan följer dem.

På nya bloggen 365 saker du kan sticka finns ett sticktips varje dag. Här är dagens! (Foto http://365sakerdukansticka.blogspot.com)
På nya bloggen 365 saker du kan sticka finns ett sticktips varje dag. (Foto http://365sakerdukansticka.blogspot.com)

Inom kategorin, fastän mer i ligan fullblodsproffs, hör också årets broderisuperstjärna Karin Holmgren. Hon drog inte bara igång en bra broderiblogg under 2010, utan släppte också mot slutet av året boken Karins broderier, ett så oerhört fint och välkommet bidrag till hur gammalt broderi kan bli samtida. Att Karin också skapat rock ’n’roll-status till broderiet och är ett plus i kanten.

Mot slutet av året fick vi också veta att en annan superkändis, bloggaren Underbara Clara, nästa år kommer att bli rikspysslare i P1, det ska bli spännande att följa henne i radio i nya program. Underbara Clara är ju annars veteran i pysselsverige, det vet vi alla som följer hennes blogg.

4. Årets udda. Att 2010 var svenska Oddbirds år är verkligen ingen överdrift. Mycket fokus på ett väl genomtänkt koncept som har bas i den egna fantasin och smaken, roligt att se. Men årets udda syftar snarare på några av de märkligaste inläggen här på Kurbits – ibland blir det bara skumt liksom. Här är topp tre i märkligheter; 1) Sågspånsmöbler2) Nybakade stolar3) En stickande klocka

En blandning mellan gökur och stickmaskin - 365 knitting clock av Siren Elise Wilhelmsen. (Foto Miriam Lehnart)
En blandning mellan gökur och stickmaskin – 365 knitting clock av Siren Elise Wilhelmsen. (Foto Miriam Lehnart)

5. Hardcore DIY. Att göra själva har för allt fler blivit en livsstil och ett sätt att stärka sin egen identitet. Den globala terminologin kring DIY och craftivism har blivit bekant för fler och fler här hemma. Det osar och pyr i handarbetsgrytorna, den trend som varit pågående under ett par år har bara blivit starkare och starkare. Så stark att man alltså numera istället pratar om livsstil, sätt att förändra världen och en ny handarbetad värld. Handarbetet hamnade i vissa fall till och med på kroppen!

Användaren The Dainty Squid har en symaskin på bröstet. (Foto The Dainty Squid/Flickr)
Användaren The Dainty Squid har en symaskin på bröstet. (Foto The Dainty Squid/Flickr)

Samma drivna attityd finns i Syntjuntan, där inget får stå mellan dig och din hemmasydda synt. Under 2010 startade vi Zickermans Värld på jobbet, där vi förenar hemslöjd, craftivism och DIY på svenska – jepp, den handarbetade revolutionen är nu nära!

6. Globaliserade globaliseringen. Hur många gånger, hur många år och i vilka nya sammanhang kan man numera prata om globalisering utan att tappa i trovärdighet? För hur vi än vrider och vänder på det är det svårt att se på tillvaron, världen, jorden, på något annat sätt än som en enda helhet, där vi lånar, utbyter, lär och förvånas av varandra. Något som inte är lika självklart för alla, vilket vi ju kunde utläsa av höstens sorgliga valresultat. Därför är det viktigt att lyfta frågor om globalisering tycker jag. Inom alla de områden vi är verksamma i.

Bild av fotografen Piotr Sikora på temat New Folk i ett polskt samarbete. (Foto Piotr Sikora /designtraveller.blogspot.com)
Bild av fotografen Piotr Sikora på temat New Folk i ett polskt samarbete. (Foto Piotr Sikora /designtraveller.blogspot.com)

Att slöjden eller någon annan kulturyttring skulle vara ett undantag och kunna kallas rakt igenom svenskt är ett hån mot alla dem utövare som i generationer lärt sig av resor, influenser, material och tekniker från andra länder. På Kurbits berör jag mer än gärna influenser från hela världen, här är ett axplock av inlägg som har folkkonsten som tema; Arkivet Folk Object, hantverkskunnande från Pakistan, norskt kurbitsmåleri, Rug Cycle, spännande polsk folklore och den ungerska designbyrån AZ.

Städgraffiti från Sydafrika. (Foto Inhabitat.com)
Städgraffiti från Sydafrika. (Foto Inhabitat.com)
Gott Nytt År önskar Kurbits alla fina läsare. På återhörande under 2011!
Gott Nytt År önskar Kurbits alla fina läsare. På återhörande under 2011!

Och med det återstår bara att önska gott slut på 2010. Väl mött under ett 2011 som för med sig massor av god design, kvalitativ slöjd, vackrare vardagsvaror, spännande samarbeten, nya produkter och fler begåvade formgivare och hemslöjdare.  Gott nytt år önskar Kurbits!

 

5 comments

  1. Gott Nytt 2011, Frida, och tack inte bara för årskrönikan utan för hela årets kurbits. Alltid rolig, snygg och smart med massor av tips som inspirerar. Hoppas du orkar och hinner fortsätta i samma goda stil även under 2011!
    Helsingborgshälsningar Karin Sundberg

    1. Aah alltid så fantastisk feedback Karin, tack så mycket för support och lyftning, det glädjer och värmer. Klart Kurbits fortsätter att tuffa på också in i 2011, med nya spännande nyheter och satsningar. Gott nytt år till dig! /Frida

  2. Hitta hit via smålandtidningen som jag fick av en kund 🙂 Som visste att jag gillar att läsa pysselbloggar . Verkligen en fin blogg ,med mycket fint som jag gillar .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *