Ny bok om yllebroderier på gång

Åkdynor i en trave. Just så här staplades flera dynor ovanpå varandra. Ur boken Yllebroderier från Hemslöjdens förlag. (foto Lucas Gölén)
Kudde till  Kjerstenas och Måns bröllop 1843, stoppad med gräsfrön. Ur boken Yllebroderier från Hemslöjdens förlag. (Foto Lucas Gölén)
Kudde till Kjerstenas och Måns bröllop 1843, stoppad med gräsfrön. Ur boken Yllebroderier från Hemslöjdens förlag. (Foto Lucas Gölén)

Snart är boken Yllebroderier här,  jag är rejält  nyfiken på den. De förhandstittar jag haft lovar gott – riktigt gott. Boken ges ut av Hemslöjdens förlag och det är ett samarbete mellan förlaget och Skånes Hemslöjdsförbund som gör att boken kommit till. Genom tio författare behandlar den yllebroderier under perioden 1700- och 1900-talen i Sverige, Norge och Danmark. Historiska nedslag, inspiration, fakta och kulturhistoria utlovas.

Åkdynor i en trave. Just så här staplades flera dynor ovanpå varandra. Ur boken Yllebroderier från Hemslöjdens förlag. (foto Lucas Gölén)
Åkdynor i en trave. Just så här staplades flera dynor ovanpå varandra. Ur boken Yllebroderier från Hemslöjdens förlag. (foto Lucas Gölén)

Med ett inspirerande bildmaterial visar boken på en fascinerande bildvärld med spännande färgkombinationer och berättelser från en svunnen tid, läser jag i information från förlaget. Och av pressbilderna att döma finns det otaligt att låta sig smittas av, vare sig du vill göra själv eller bara lockas till fin läsning. Jag häpnar av färgprakten och bjuder här på alla bilderna – vansinnigt vackert, eller hur?

Boken kommer ut lagom till bokmässan, men passar du på idag och imorgon går det att förhandsboka ett exemplar till rabatterat pris,läs mer här. Boken heter Yllebroderier – berättande folkkonst från Norden och har Annhelén Olsson som redaktör.

Och du som är broderiintresserad – missa inte heller senaste numret av tidningen Hemslöjden som kom ut för ett par veckor sedan – med tema broderi.

Textilierna förvarades i kistor till vardags och togs fram för att läggas på stolar och bänkar då det skulle vara fest. Ur boken Yllebroderier från Hemslöjdens förlag. (Foto Lucas Gölén)
Textilierna förvarades i kistor till vardags och togs fram för att läggas på stolar och bänkar då det skulle vara fest. Ur boken Yllebroderier från Hemslöjdens förlag. (Foto Lucas Gölén)
 I blommorna, bladen och knopparna har flickan sytt in alla sina önskningar och förhoppningar om framtiden. Kudden är en del av hennes hemgift. Ur boken Yllebroderier från Hemslöjdens förlag. (Foto Lucas Gölén)
I blommorna, bladen och knopparna har flickan sytt in alla sina önskningar och förhoppningar om framtiden. Kudden är en del av hennes hemgift. Ur boken Yllebroderier från Hemslöjdens förlag. (Foto Lucas Gölén)

5 comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *