Gamla mattor får nytt liv i Rugcycle

Hundraåriga mattor av turkiska nomader får ny användning i Rugcycles kollektion. (Foto www.rugcycle.se)
Hundraåriga mattor av turkiska nomader får ny användning i Rugcycles kollektion. (Foto www.rugcycle.se)
Hundraåriga mattor av turkiska nomader får ny användning i Rugcycles kollektion. (Foto www.rugcycle.se)

Företaget Rugcycle har det bloggats om lite här och där på sistone. Idén är enkel, fin och miljövänlig; turkiska trasiga mattor, 50-100 år gamla, återbrukas  och sys ihop till nya bruksföremål. Bakom företaget idén står Jenny Askenfors och Sofia Ehrengren.

Denna första kollektion är gjord av bruksmattor som turkiska bergsnomader använt; inga mattor förstörs, Rugcycles mattor består av flera våder som sys samman. Mattorna är gjorda i ekologisk ull från getter, ibland även i bomull, i brunt och vitt med färgstarka sömmar.

Mattorna är i bruna och vita nyanser efter nomadernas getter. De färgglada sömmarna står Rugcycle för. (Foto www.rugcycle.se)
Mattorna är i bruna och vita nyanser efter nomadernas getter. De färgglada sömmarna står Rugcycle för. (Foto www.rugcycle.se)

Mattorna är alla unika i storlek och utseende, för mer information om kollektionen, se Rugcycles sajt. Jag gillar tanken om mattorna främst för tillvaratagandet av  hantverksskickligheten och återbruksidén.

Dessutom tycker jag tanken svindlar att få ha en matta hemma vars delar tjänat som avdelare i en nomads tält, skydd för dennes åsna eller som säck till en kamel  för en sisådär hundra år sedan. Respekt.

Uppdatering: Rugcycle är inte ett företag utan namnet på mattkollektionen. Företagen bakom är Bofink och SE Inredning.

Gamla åsnetäcken, kamelsäckar och tältdukar i ny tappning. (Foto www.rugcycle.se)
Gamla åsnetäcken, kamelsäckar och tältdukar i ny tappning. (Foto www.rugcycle.se)

2 comments

  1. ”Mattorna är gjorda i ekologisk bomull från getter”

    Det känns ju lite missvisande med tanke på att geten är ett djur och bomull en växt. Ull däremot…

    1. Haha, hej Jakob, tack för det mycket korrekta påpekandet – det gick undan när jag skrev inlägget. Jag har rättat mig själv i inlägget ovan, och visst gör väl tillägget – ibland även i bomull – det hela mer begripligt, eller hur? Alltså, mattorna görs av ull och i bomull. Läs mer om hela tillverkningsprocessen på http://www.rugcycle.se. Trevlig helg!
      /Frida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *