Dalarna och Hanna Johansson Frostell vinnare

Vinnardräkten från Dalarna. Hanna Johansson Frostell från Konstfack vann tävlingen Folkdräkt 2.0. (Foto www.svenskaturistforeningen.se)
Vinnardräkten från Dalarna. Hanna Johansson Frostell från Konstfack vann tävlingen Folkdräkt 2.0. (Foto www.svenskaturistforeningen.se)
Vinnardräkten från Dalarna. Hanna Johansson Frostell från Konstfack vann tävlingen Folkdräkt 2.0. (Foto www.svenskaturistforeningen.se)

Det blir en folkdräkt från Dalarna som kronprinsessparet får möjlighet att bära i framtiden –  Hanna Johansson Frostell från Konstfack vann STF:s tävling  Folkdräkt 2.0 och förutom äran sys hennes dräkt upp och ges bort i bröllopspresent.

Bland de tio finalisterna framröstade via nätet hade tävlingens jury ett tufft val att välja en vinnare. Motiveringen lyder:

Etiketten folkdräkt får lätt en töntighetsstämpel, men vinnaren har lyckats skapa en modern folkdräkt både attraktiv och sensuell. Ett brinnande engagemang genomsyrar hela processen, från resan i landskapet, berättelsen på bloggen till självaste hantverket och arbetet med plagget.

Hanna Johansson Frostell berättar att hon i sin dräkt använt sig av klassiska element – men att de fått nya konstellationer;
– Halskläde och förkläde är nu integrerat i kjolen och blusen, vilket gör dräkten lättare att ta på sig och bära.

Hon har också valt dräktens material med omsorg, dels ur ett estetiskt perspektiv, dels ur användarsynpunkt. Hon har bara använt sig av naturfiber.
– Ull, silke, bomull och just det björkbark. Björk kanske inte traditionellt förknippas med Dalarna men under min resa var björken ett återkommande inslag, säger hon i ett uttalande från själva prisutdelningen.

5 comments

 1. Jag vill gärna gratulera Hanna. Bra jobbat! Vågad tolkning tycker jag. Övertygad om att dalfoket blir riktigt stolta, även dom som inte har varit så snälla i sina kommentarer;)

  1. Hej Fia, vad kul, så du har följt evenemanget? Jag tycker också att det var ett bra val av juryn, speciellt när resultatet också är så genomtänkt, hon har nog ägnat en hel del åt att göra research…heder åt det och nytänkande!
   Må så gott!
   /Frida

  1. Tack för att du uppmärksammade mig på DN-artikeln Elin! Jag håller med dig, jag gillar också alla detaljer och Hannas tankar bakom dräkten, hon har lagt ner mycket jobb på detta!

   Också helt stum över folks ytliga snabba sätt att döma i kommentarerna. Samt okunskapen om vårt nuvarande dräktskick. De flesta har ju också helt missat poängen med tävlingen. Nå, roligt att höra att fler än jag tyckte om vinnarbidraget!
   /Frida

   1. Ja, hon, alla andra deltagare har lagt ner sina själar i arbetet och sen sågar folk hennes arbete och stf:s projekt i en handvändning. Som du säger har många missat poängen och de har säkert inte bemödat sig om att gå in på stf:s hemsida och läsa på innan de kommenterar. Sånt gör mig så trött.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *