Vårfin i träskor från Dojjans

Modellen Britta finns i många fina färger, inte bara min favorit rött. (Foto www.dojjans.nu)
Träskon Britta från Dojjans Shoebusiness i Falkenberg. (Foto www.dojjans.nu)
Träskon Britta från Dojjans Shoebusiness i Falkenberg. (Foto www.dojjans.nu)

Är det månne ett vårtecken, att det plötsligt nu känns helt självklart att tänka på träskor igen? Hur som helst känns det väldigt bra att det snart är dags för träskosäsongen. Och vad passar då bättre för en träskonörd än att kunna konstatera att det faktiskt finns oändliga mängder av egentillverkade småskaliga modeller därute?

En nyhet för i år och för mig är Dojjan Shoebusiness, som Signerat lanserar denna vecka. Från Falkenberg kommer företaget, där far och son tillverkar träskor i egen fabrik. Marcus Nilsson heter sonen som idag driver verksamheten; modellerna är från 70-talet, men hans far har varit i branschen sedan 1958.

Modellen Britta finns i många fina färger, inte bara min favorit rött. (Foto www.dojjans.nu)
Modellen Britta finns i många fina färger, inte bara min favorit rött. (Foto www.dojjans.nu)

De ser gedigna och rejäla ut, Dojjans produkter; snarlika i modellen som många andra med klack och rem över vristen, men utbudet börjar som sagt bli stort på området. Numera tycker jag det snarare handlar om att man ska se sig om efter kvalitet och tillverkningsprocess.

Jag har ett par röda skor från Hasbeens, som liknar modellen Britta från Dojjans Shoebusiness. Efter en säsong är färgen ganska avskavd längst fram, min förhoppning är att konkurrensen idag gör att mer tid och fokus läggs på själva tillverkningen.

Och det bådar gott från Dojjans, där man berättar att man har naturgarvat vegetabiliskt läder från Italien i sina skor. Naturgarvat läder känns som en naturlig ingrediens idag, (utan kemikalier som exempelvis krom som tillsats) och det är bra tycker jag. I Dojjans olika modeller är träbottnen i alträ från Öland. Kolla in utbudet, här är några samlingsbilder från sajten.

Och så en klassisk modell, också från Dojjans Shoebusiness. (Foto www.dojjans.nu)
Och så en klassisk modell, också från Dojjans Shoebusiness. (Foto www.dojjans.nu)

Eloge till Signerat  som lyfter fram nya mindre företag i branschen också, som sagt, träskor är ju snart sagt på var mans fötter, så varifrån vi köper dem kan gott få variera! Läs en intervju med Dojjans Marcus Nilsson på Signerat här, snacka om att den killen brinner för sina träskor.

4 comments

  1. Ett starkt begär kom över mig!!!Underbara, men jag känner lika som fröken prickig, gula ? röda? , svarta? ………………….Det blev röda:-) …… nu är det bara att vänta.

  2. Aaah du ljuva tid, vad härligt att höra att jag inte är ensam i mitt träskointresse, fint att höra att ni shoppar loss!
    /Frida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *