Swedish Grace fyller 80 år

Swedish Grace, också kallad Nationalservisen en gång i tiden, av Louise Adelborg för Rörstrand. (Foto Rörstrand)
Swedish Grace, också kallad Nationalservisen en gång i tiden, av Louise Adelborg för Rörstrand. (Foto Rörstrand)

Från Rörstrand berättar man för mig att det i år är 80 år sedan servisen Swedish Grace visades på Stockholmsutställningen 1930. Den stilrena klassikern är gjord av Louise Adelborg, och kallades först för  Nationalservisen, men kom att få namn efter den stil skandinavisk formgivning fick utomlands, Swedish Grace. De axmönster som delarna är prydda med ska enligt Rörstrand vara en koppling till Vasakärven.

Servisen har under åren utvecklats, idag finns totalt 15 delar. Louise Adelborg var utbildad vid Tekniska skolan, dåvarande Konstfack. 1916 kom hon till Rörstrand och stannade i mer än ett halvt sekel.

Tallrikar Swedish Grace
Tallrikar Swedish Grace. (Foto Rörstrand)
De nya Swedish Grace-muggarna som lanseras i år, 80 år efter att Nationalservisen formgavs.
De nya Swedish Grace-muggarna som lanseras i år, 80 år efter att Nationalservisen formgavs. (Foto Rörstrand)

Lagom till årets jubileum lanserar nu Rörstrand en ny mugg, tänkt att passa i vår tid. En rejälare temugg, eller kanske något för lattedrickaren? Muggen, som rymmer en halv liter finns i de Swedish Gracetypiska färgerna sand, snö, is, äng, himmel och hav. Den nya muggen lanseras vecka fem.

Vi har tallrikar, assietter och skålar i snöfärg, kanske är det dags att komplettera med muggen också? Fast jag gillar nog de klassiska kopparna med fat ännu mer…

Små praktiska skålar, Swedish Grace.
Små praktiska skålar, Swedish Grace. (Foto Rörstrand)

4 comments

  1. Ja, visst är de vackra! Vi har haft turen att samla på oss diverse delar genom blodcentralen här i stan. Använder dem nästan dagligen.
    /Lina

  2. Jag älskar den här servisen! Vi har den mörkblåa som vardagsservis med vissa delar i de andra blå nyanserna och till fest används Mårbacka, som inte längre finns i produktion, men som bygger på samma porslin, men med annan dekor.

  3. Om man blir blodgivare kan man byta till sig några delar av Swedish Grace på blodgivarstationerna. Den lilla skålen och den öronlösa muggen. En start på servisen, iallafall….och ett mycket välbehövligt välgörande ändamål!

    1. Vilken bra idé, både från dig och från Lina – verkligen värt en insats för en sådan fin belöning…nå, den goda saken är förstås det viktiga, men en fin belöning är det allt! Tack för tipset!
      /Frida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *