Fina pappersklipp av Fideli Sundqvist

Tilly och havet, pappersklipp av Fideli Sundqvist.
Tilly och havet, pappersklipp av Fideli Sundqvist.

Jag nämnde duktiga Fideli Sundqvist i ett inlägg om Cosas nyheter häromveckan. Förutom små rara julhängen gör Fideli också vansinnigt intressanta pappersklipp tycker jag, hon har hittat en mycket bra balans mellan det hantverksmässiga och det samtida digitala i sina klipp. Fideli Sundqvist är  21 år, kommer från Uppsala och går andra året på Konstfacks grafisk design och illustration just nu. Tidigare har hon gått på Nyckelviksskolan och berättar för mig att hon har arbetat med pappersklippstekniken i ett år ungefär.

Tilly på linan, av Fideli Sundqvist.
Tilly på linan, av Fideli Sundqvist.

Hon börjar med att skissa upp motivet och bestämma bildens innehåll, sen till själva skärandet. Pappersklippet bygger på kontraster och skuggor, Fideli berättar att hon oftast bara använder ett papper samt en bakgrund. Och att hon skär med en skalpell, vilket ju är helt fascinerande, eller hur?

Jag blev uppmärksammad på Fideli genom hennes och sin mammas gemensamma utställning tidigare i höstas, Marie-Louise Sundqvist är en duktig keramiker från Uppsala och deras samarbete såg spännande ut. Kolla in Marie-Louises hemsida och  blogg också!

De bilder som visas här är gjorda till den utställningen, i format så stora som 50 x 70 centimeter, förstå vilket koncentrationsarbete att få till. Temat till utställningen kretsade kring cirkus, Fideli skriver att hon försökte  skapa en stämning genom den drömska längtansfullhet som finns där. Jag förstår vad hon menar!

Tilly ballong, av Fideli Sundqvist.
Tilly ballong, av Fideli Sundqvist.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *