Folkdräkt från Nygårds Anna?

Ur Nygårds Annas kollektion 2009. (Foto www.nygardsanna.se)
Ur Nygårds Annas kollektion 2009. (Foto www.nygardsanna.se)

Apropå folkdräkter gott folk! Det är ett ämne i ropet, och är ju dessutom också ett ämne som intresserar mig. Och er har jag märkt! Jag får mycket mejl med frågor, tips och idéer, också kommentarsfälten är fulla av kloka saker, bland annat om just folkdräkter. För en tid sedan fick jag ett mejl från Iréne med en fråga som jag inte kan svara på – nu vänder både jag och Iréne oss till er. Eventuella folkdräkter från duktiga modeskaparen  Nygårds Anna är temat – och innan själva frågan vill jag bara citera Malin som lämnade detta citat från just Nygårds Anna som kommentar tidigare;

För mig är folkdräkten som en stålmannendräkt. Den ger mig extra stöd när jag behöver det, som till exempel på begravningar. Men i Stockholm vill jag inte ha den på mig. Där fungerar den inte för mig. Jag känner mig inte bekväm i den utanför Dalarna.

Hur coolt som helst- stålmannendräkt! Jag håller med Malin, så skulle jag också vilja känna! Så här skriver Iréne:

Är intresserad av folkdräkter, men eftersom jag är född och uppvuxen på olika platser känner jag mig inte riktigt hemma någonstans. Hittade för några år sedan bilder från en kollektion av Nygårds Anna med en nygjord folkdräkt bestående av skjorta, kjol, förkläde, stickad väst och kofta (som knappar i plaggen fanns det kopparmynt slagna till knappar – det hade varit riktigt fyndigt och passande eftersom min morfar samlade på mynt). Men eftersom livet inte alltid är i fas hade jag ingen tid att göra dem då, varför jag heller inte köpte mönsterpaketen. Att jag ångrar det idag behöver jag kanske inte understryka. Nu undrar jag om Du skulle kunna veta om dessa fortfarande finns till salu och var?

Känner någon av er Kurbitsläsare till detta? Kan ni hjälpa Iréne? Det låter som ett helt fantastiskt mönsterpaket, eller hur? Hör av er om ni vet mer!

1 comment

 1. Kan inte hjälpa, mer än att säga att Nygårdsanna gör fantastiskt fina och tidlösa kläder!
  Jag har dock en annan fråga.
  Efterlyser fina, tydliga bilder på vävda/broderade band. Gärna med härkomst från folkdräkter i Sverige och Dalarna.
  Tror du att du, eller någon annan skulle kunna hjälpa?
  Mvh.
  /Lina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *