Alexander Girard på din cykel

Fincykel med illustrationer av ingen mindre än Alexander Girard! Från Electra Bicycle Company.
Fincykel med illustrationer av ingen mindre än Alexander Girard! Från Electra Bicycle Company.

Kolla in vårens coolaste cyklar! Kanske är det våren i luften som gör allt extra fint från cykelsadeln, men nog skulle jag känna mig extra glad på en cykel från Electra. Amerikanska Electra Bicycle Company presenterar i dagarna den nya Electra Amsterdam Girard, eftersom de fina illustrationerna på cyklarna är gjorda av ingen mindre än Alexander Girard, (1907-1993) erkänd och omtalad grafisk formgivare. Han var också ledare för Herman Millers textilavdelning mellan 1952 och 1975, hans illustrationer hamnade bland annat på möbler gjorda av George Nelson och Charles och Ray Eames. Att Girard var en ivrig samlare av folkkonst, grafik och träleksaker var inget jag visste sedan tidigare, men visst kan man se att han hämtat inspiration från sin samling i sitt arbete? Kan man inte ana sig till en kurbitsliknelse där mitt i havet av blommor och figurer?

Alexander Girard skapade en ny stil av konstnärliga uttryck. Jag kände mig kallad att väcka hans arbete till liv och via vår klassiska cykelmodell Amsterdam kan vi uppmuntra fler människor att hitta och utforska briljansen i Girards verk, säger Benno Baenziger, grundare och designer för Electra Bicycle Company.

Den röda Alexander Girard-cykeln heter Madonna. Från Electra Bicycle Company.
Den röda Alexander Girard-cykeln heter Madonna. Från Electra Bicycle Company.

Cykelmodellen heter Amsterdam, klassisk i sin form minner den om svunna tider, eller hur? Med patenterad (!) Flat Foot-teknik passar den extra bra i stadssammanhang får jag veta. Ja, en cykel med Flat Foot-teknik är som det låter fiffigt nog en modell med extra låg ram så man kan sätta foten platt i marken när det är dags att stanna.

Electra Amsterdam Girard finns i två versioner, den vita heter Tree of Life och den röda kallas Madonna. Cyklarna går loss på lite över 8 000 kronor och säljs bland annat i Sverige av I like bike, företaget med den storslagna sloganen ”utan cykeln stannar jorden”. Ge mig en Girard så ska jag cruisa så det står härliga till!

4 comments

  1. Ljuvlig cykel! Blev ”tvungen” att posta om den också. Tack för tipset och din fina blogg!

  2. Pingback: Beautiful bike : Made By Suzi – Blog

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *