Just nu: Klara Eriksson

Dags för nytt inslag på Kurbits! Jag vet inte hur det är med dig, men jag är alltid nyfiken på vad duktiga konstnärer, formgivare, konsthantverkare och slöjdare har på gång. Hur arbetar de och vad händer när de inte har utställning eller syns överallt i media?

Klara Eriksson
Klara Eriksson

Kurbits presenterar idag stolt första delen i serien Just nu: begåvade metallformgivaren Klara Eriksson har så generöst svarat på mina frågor. Jag har följt Klara ett tag och tycker att hon är en av de mest spännande silversmederna just nu – att hon ville vara med gör mig glad! Klara är född 1972, hon är utbildad på MFA Konstfack, Stenebyskolan och Hantverkets folkhögskola. Hon har varit lärling hos Kerstin Öhlin-Lejonklou och Sebastian Schildt. Hon finns representerad på Nutida Svenskt Silver och Nationalmuseum. Hon deltar också just nu i Konstslöjdsalongen på Röhsska museet i Göteborg.

Klara är också knuten till konsthantverkskollektivet LOD i Stockholm, där de driver butik och har utställningar. Klara bloggar flitigt, kolla in hennes blogg, och LODs hemsida.

Hildur Anna
Hildur, Sonja och Anna heter Klaras spetsliknande skålar i silver. Till höger ringar för den som går i frieritankar. (Foto Klara Eriksson/Mats Håkansson)

Kurbits frågar Vad gör du just nu?

Finslipar detaljerna på min kollektion Spegel, säg mig vem du är? och några specialbeställda vigselringar till världens finaste par. Målar podier till den Brittiska utställningen på LOD och planerar för vernissagen. (Utställningen är öppnad! Kolla här!)

Kurbits frågar Beskriv ditt arbete, vad gör du?

Jag formger och tillverkar föremål i metall i egna projekt och på förfrågan. Jag är en av sex vänner på LOD som arbetar tillsammans med gemensamma utställningar butik och galleri.

Skogsstjärnan silver
Tekanna i silver till höger och skål av silver, "Nest Eggs". (Foto Klara Eriksson/Mats Håkansson)

Kurbits frågar Vad är det bästa med ditt material?

Att det svarar efter mina önskningar och med åren blir det lättare och lättare att uttrycka det jag vill. Jag älskar hur en form kan uttrycka olika saker med olika ytbehandling. Det är ett otroligt lyhört material. Jag tycker också om att det är hårt men otroligt känsligt.

Kurbits frågar Utmaningarna?

Att hela tiden komma närmare mina visioner och att sedan låta föremålen komma till sin användare.

Kurbits frågar Varifrån kommer idéerna?

Jag betraktar hela tiden vad jag blir berörd av. Dessa vitt spridda föremål och händelser silar jag sedan igenom mitt mentala filter och där händer det någonting fantastiskt.

Klaras silverbunke förkroppsligar bgreppet vardagslyx! Dessutom är bunken och vispen säkerligen något som överlever både dig och mig i hållbarhet.
Klaras silverbunke är verkligen synonymt med vardagslyx! Dessutom är bunken och vispen säkerligen något som överlever oss alla i hållbarhet. (Foto Klara Eriksson/Mats Håkansson)

Kurbits frågar Kan du berätta något om din bakgrund?

Jag ville så gärna ha den där praktikplatsen hos Kerstin Öhlin Lejonklou och sedan var jag helt enkelt fast när jag fick den för snart 16 år sedan.

Kurbits frågar Hur är silversmidesklimatet idag? Har mycket hänt inom området de senaste åren?

Jag tycker att det just nu håller på att hända saker efter att ha varit lite förvirrat en tid. Det är en bejakande tid när allt är bra som genomförs helhjärtat. Reglerna för hur silversmide skall vara har luckrats upp. Det älskar jag.

Ringar och halsband av Klara Eriksson
Ringar i silver från Klaras arbetsbänk till höger, och halsband i silver med röda pärlor av Klara Eriksson. (Foto Klara Eriksson/Mats Håkansson)

Kurbits frågar Vad har du på gång framöver?

En föreläsning på Röhsska, vårutställning på LOD, jag släpper min smyckeskollektion Spegel, LOD släpper sin Collection No1, I LODs trädgård mm mm.

Kurbits frågar Drömmar kring ditt arbete?

Göra mer, lära mig mer om vad jag vill med materialet. Jag känner att jag har så mycket mer att säga. Bli ännu mer Klara Eriksson. Det handlar om bejakande och tydlighet.

3 comments

  1. Skitkul att du skriver om Klara, Fantastiskt att överraskas av detta trots att jag är henne så nära. Enda smolket är att jag tryckte på en i stället för fem stjärnor och inte kunde ändra! Fem ska det ju vara så klart!

    Tobias Birgersson/LOD

    1. haha, ja det där med stjärnor kan vara förvirrande…men jag tycker vi säger att du röstade med en stjärna för att ett är det främsta, nummer ett liksom, ja? jag är jätteglad över klaras intressanta svar, det är roligt att få skriva om duktiga människor, och då inbegriper det också hela ert lod-gäng, ni är bra allihopa! ha det gott,
      /frida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *