Vacker död från HDK Göteborg

På tema »Vacker död« kan man få till en rad intressanta produkter. Jag har redan varit inne på hur spännande det var i HDK Göteborgs monter på möbelmässan, jag vet, men det går liksom inte att släppa. Idag gör jag en liten rundtur – igen – till fler av mina möbelfavoriter, och då har jag inte ens kommit till avdelningen belysning från dessa begåvade studenter. Nåja. Håll till godo… Hur dör en produkt vackert frågade sig Göteborgseleverna:

Vi arbetar med produktens död som källan till nytt liv, vi ger produkten en harmonisk död efter ett långt och meningsfullt liv, vi omformar materialet så det kan fortsätta leva ett nästa liv  …  genom att fokusera på vad som sker i förvandlingen från liv till död eller från död till liv så presenteras här våra egna personliga tolkningar av vad en vacker död kan vara.

Vackert så det förslår, inte bara i teorin: Jakob Uhlin ger gamla nötta bord vackra små pusselbitsbaserade utsmyckningar. Ett avskavt  hörn kan byggas bort med en vacker silveryta. En färg- eller kaffefläck försvinner och bordet blir som nytt…

Jakob Uhlins projekt A knight in shining armor från HDK Göteborg. . Foto Andreas Dunsäter.
Jakob Uhlins projekt A knight in shining armor från HDK Göteborg. Foto Jim Lundin

Erik Åleby presenterade sin smarta lampa IV: med hjälp av droppställningens estetik förstår vi att vi ska trycka på påsen för att ge lampan lite medicin – ett långt tryck gör att lampan lyser länge, ett kort dito gör att vi får lite ljus. Hela ställningen är också möjlig att ta isär och återvinna eller byta ut. Fiffigt och roligt.

Erik Ålebys IV, lampan som du ger lite medicin. Foto Andreas Dunsäter.
Erik Ålebys IV, lampan som du ger lite medicin. Foto Erik Åleby

Det lite mer magiska och mystiska stod Ji-sun Lee och Shinwei Rhoda Yen för, med bordet The Hidden Forest of Table och pallen Mushrooms ate my furniture. Naturnära, vackert och som sagt, lite mystiskt i ett.

The Hidden Forest of Table av Ji-sun Lee från HDK Göteborg. Foto Andreas Dunsäter
The Hidden Forest of Table av Ji-sun Lee från HDK Göteborg. Foto Andreas Dunsäter
Mushrooms ate my furniture av Shinwei Rhoda Yen från HDK Göteborg. Foto Andreas Dunsäter
Mushrooms ate my furniture av Shinwei Rhoda Yen från HDK Göteborg. Foto Shinwei Rhoda Yen

2 comments

  1. Hej Frida, Kul att du uppskattade vår monter.
    För att inte göra någon ledsen vill jag kommentera fotografhänvisningarna på ditt inlägg. Om du har möjlighet får du gärna uppdatera dessa.
    Foto på Jakobs ”A Knight in Shining Armor” är av Jim Lundin. Endast Ji-Suns ”The Hidden Forest of Table” är fotat av Andreas Dunsäter. Erik fotade sitt ”IV” och Rhoda sitt ”Mushrooms ate my furniture” projekt.

    1. Hej Jakob, självklart, nu har jag fixat så att det blir rätt hoppas jag. Beklagar missen, inte alls meningen. Ser fram emot mer smarta, fina och roliga grejor från er framöver!
      /Frida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *