Ekorätt på möbelmässan

Gårdagen ägnades åt möbelmässan – en bra dag! Fylld av tankar kring hållbar utveckling, slöjdens kraft, handens arbete, återvinning och nya funderingar kring hur vi lever och hur vi vill ha det i framtiden. Jag spenderade mest tid bland alla unga förmågor och skolor, bland annat ett oerhört intressant besök i HDK Göteborgs och HDK Stenebys montrar. Smarta studenter med mycket bra tankar kring framtida möbler och energisparande väckte stort framtidshopp. Liksom deras återvändandet till naturmaterial och kunskapshunger kring hur vi använder oss av gamla tekniker för att göra nytt.

Fyra av HV Skolas examenselever från i våras visade också sina verk utifrån tankar kring hur vi i följderna av bristande naturresurser börjar förstå värdet av hantverkskunnande. Intressant! Två mer hypade formgivare än Jens Fager och Fredrik Färg får man väl också leta efter, här visade de båda sina stolar; grovhugget å ena sidan (Fager) och återbruksrelaterat (Färg) å andra sidan. Stiligt!  Jag träffade också den duktiga glasformgivaren Fredrika Linder som knockade mig med sin nya teknik – med hjälp av lysdioder skapar hon offentliga utsmyckningar som slår det mesta. Stilrent, sparsmakat, coolt och mycket vackert på samma gång.

Dagens stora teoretiska input stod dock det holländska trendoraklet Li Edelkoort för, som i föredraget »The farm of the future – from 2010 to 2050 and beyond« belyste med hjälp av bonden hur rätt slöjden är i tiden. Så intressant och så roligt! Föredraget blir ett mantra för mitt kommande arbete, jag lär  återkomma mer till det senare. Här ett axplock av bilder från dagen.

Uppdatering: Nu med bildtexter!

Möbelmässan
Överst från vänster: Pall av Shinwei Rhoda Yen, stickade lampor av Olof Nordenson, båda från HDK Göteborg, HV skolas monter, kläder av Karin Holmberg, sittpuff av Anna Olsson och flossamatta av Malou Andersson. Fredrika Linder framför sitt glasverk, Imaginary Office, interiörer från mässan, stol av Jens Fager och stol av Fredrik Färg. (Foto: Kurbits)

3 comments

    1. De var vansinnigt fina, jag tittade länge och väl. Tack för länk till hemsidan! Jag har nu uppdaterat inlägget med lite bildtexter också, fel papper på fel plats igår när jag publicerade. Nu rätt!
      /Frida

  1. Önskar jag hade kunnat gå och se Li Edelkoort, dels för att det skulle vara oerhört spännande men också för att jag är lite nyfiken på damen som köpt en av mina betongstayer och som hade den goda smaken att ta med min bänk Frälsis på utställningen i Stavanger (något som jag inte visste förrän efteråt då jag fick utställningskatalogen). Väldigt hedrande måste jag säga.
    Själv ska jag gå på möbelmässan imorgon. Tack för preview.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *