Dags för Konstslöjdsalong

Halsband av Johanna Törnqvist. Uttaget till Röhsskas Konstslöjdsalong som öppnar idag. (Foto Mikael Lammgård)
Halsband av Johanna Törnqvist. Uttaget till Röhsskas Konstslöjdsalong som öppnar idag. (Foto från Röhsska museet)

Idag har Röhsska museet i Göteborg slagit upp portarna rejält för sin nya satsning Konstslöjdsalongen.Röhsska museet har funnits sedan 1916 och har under ledning av nuvarande museichef Ted Hesselbom inte bara breddat sin verksamhet till att innefatta mode, samtida politiska strömningar och vända och vrida på det något slitna uttrycket design. Museet har också återtagit sitt ursprungliga namn, Röhsska konstslöjdmuseet. Förändringsarbete, kommersialsiering och nytänkande i all ära, men i min bok är det hur coolt som helst att museet också gått tillbaka till sina rötter i dessa designifierade dagar.

Därför är det kanske inte helt konstigt att det också finns en konstslöjdsalong på museet. Av 520 inlämnade bidrag finns från och med idag 50 verk utvalda av Ted Hesselbom, keramikern Åsa Törnqvist och museets intendent Bisse Evers. Kriterierna var att verken ska stå på egna ben, inget verk är valt för att passa ihop med något annat. Och att de har hög konstnärlig kvalitet, kunnig och känslig materialbehandling, nyskapande formgivning, starkt personligt uttryck eller provocerande innehåll, enligt juryns beskrivning. Här finns trä, metall, glas, keramik, textil och en del gränsöverskridande installationer. Av kända och okända slöjdare och konsthantverkare. Tanken är att konstslöjdsalongen ska bli en återkommande utställning. Jag är nöjd så.

Karin Holmbergs Dalaflodabroderade munkjackor börjar synas både här och där.
Karin Holmbergs Dalaflodabroderade munkjackor börjar synas både här och där. (Foto från Röhsska museet)
Till vänster Emelie Rygfelt Wilanders...stickning. Till höger en stillsammare textil av Tina Olsson. (Foto Röhsska museet)
Till vänster Emelie Rygfelt Wilanders...stickning. Till höger en stillsammare textil av Tina Olsson. (Foto Röhsska museet)
Till vänster "Be nice" av Åsa Lockner, till höger lampa av David Tylor. (Foto Röhsska museet)
Till vänster "Be nice" av Åsa Lockner, till höger lampa av David Tylor. (Foto från Röhsska museet)
En av mina favoritglaskonstnärer, Susanne Allberg. (Foto från Röhsska museet)
En av mina favoritglaskonstnärer, Susanne Allberg. (Foto från Röhsska museet)2 comments

  1. Annika Svenssons kakelugnar har jag hållit kär i flera år och det gläder mig att hon deltar i utställningen, hennes kakelugnar visas också på möbelmässan, dit jag ska gå på lördag. DET ser jag fram emot.
    Roligt om konstslöjdutställningen blir en återkommande utställning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *