Vackra hybrider av Annika Svensson

Denna turkosa kakelugn, täckt med reliefer av frökapslar finns också att se på Konstslöjdsalongen i Göteborg. (Foto Per Björn)
Denna turkosa kakelugn, täckt med reliefer av frökapslar finns också att se på Konstslöjdsalongen i Göteborg. (Foto Per Björn)

Det händer mycket i veckan. Stockholm Furniture Fair drar igång på onsdag, Konstslöjdsalongen på Röhsska i Göteborg likaså. En massa spännande föreläsningar, vernissagemingel, ny form och rolig inspiration på gång alltså. Annika Svensson heter keramikern som är med på båda ställena, hon visar sina fantastiska kakelugnar både i Konsthantverkscentrums monter på mässan, och som en av de juryutvalda på Röhsska.

Jag har länge fascinerats av Annika Svenssons verk, hennes konstkakelugnar är fullt fungerande och pryder verkligen sin plats som vacker inredningsdetalj. Samtidigt är det såklart ett konstverk i sig, hon gör hela alltet från grunden själv. Hennes ugnar beskrivs som hybrider av art noveau, allmoge och masskultur – ganska träffande, eller hur?

Annika Svensson medverkar på möbelmässan med sina konstkakelugnar. (Foto Olof Thiel)
Annika Svensson medverkar på möbelmässan med sina konstkakelugnar. (Foto Olof Thiel)
Annika Svenssons kakelugnar står i hem över hela världen. (Foto Ivar Sviestins)
Annika Svenssons kakelugnar står i hem över hela världen. (Foto Ivar Sviestins)
Konstkakelugn av Annika Svensson. (Foto Clas G Svanteson)
Konstkakelugn av Annika Svensson. (Foto Clas G Svanteson)

5 comments

  1. Vet du, jag skäms lite att berätta, men jag är ju våldsamt förälskad i Annikas kakelugnar och ”bara väntade” på att få se dem på Formex och när jag gjorde det blev det liksom för mycket, som ett barn på julafton kom det förlösande:
    jag började tjura….av ren lycka, fy vad pinsamt, men jag tror Annika blev lite glad ; ) Tänk om man hade råd att beställa en….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *