Kurbits på resa del 2: Zorngården

Den här veckan laddar jag för Formex, mässan för det mesta inom inredning och design öppnar på torsdag. Vinterformex har tema Wonderland stories, och visst låter det väl lockande? Alice i underlandet är spännande att tänka på som referens till allsköns intressanta pryttlar tycker jag.

Det får mig också ganska osökt att tänka på min resa till Zorngården före jul, jag har ju varit varit ute på vift. För vad är inte Emma och Anders Zorns bevarade hus om ett spännande underland så säg? Huset är bevarat så som det såg ut 1942 då Emma Zorn gick bort. Eftersom de inte hade några barn bestämde paret tidigt att deras hus och tillgångar skulle bli museum efter deras död.

Zorngårdens matsal där gästerna gärna dinerade trerätters till lunch ett femrätters till middag. Vykort från Zorngården i Mora.

Zorngården stod färdig 1910 och är ett så fantastiskt roligt och fint exempel på den frihet och framtidstro sekelskiftesarkitekturen ofta bjuder på. Makarna Zorn var på grund av Anders Zorns framgång som konstnär tidigt ekonomiskt oberoende, vilket tydligt visar sig i fyndiga detaljer, tidiga tekniska lösningar (makarna hade landets första privata telefon, med telefonnummer 4…) och väl genomtänkt formgivning.

Tidsenlig och högkvalitativ design genomsyrar hela huset, samtidigt som det vittnar om deras egna smak och romantiska läggning. Det stora samlingsrummet i huset övervåning mäter över nio meter i tak, i en avancerad timmerkonstruktion. Jag älskar att de blandade så friskt med rådande smakideal och egen särprägel – Anders Zorn ritade flertalet av husets allmogemöbler och målade bland annat väggmålningarna i matsalen, samtidigt har huset också ett elegant rum med gustiavianska möbler och Roslinporträtt på väggarna.

Ståtligare vardagsrum får man väl leta efter? Anders och Emma Zorn bjöd till fest i den här miljön. Vykort från Zorngården i Mora.

Också Anders Zorns sovrum är om än mindre spektakulärt, så iallafall hemtrevligt med elegant tvist. Emma hade han vägg i vägg. Starka färger, mycket textil och många vänners konst (Anders Zorn ville tydligen inte ha sina egna verk på väggarna) gör också inredningen speciell och egensinnig. Att makarna Zorn var nära vänner till Karin och Carl Larsson vittnar broderier och textilt bruk om, liksom allmogeintresset. Zorngården ligger mitt i Mora, tillsammans med Zornmuseet är det ett fint resemål för den inrednings- och konstintresserade.

Anders Zorns sovrum, ståtligt som bara den. Vykort från Zorngården i Mora.

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *