Fem favoriter: hållbar design, miljonpris och Höganäs

1. Design för hållbar utveckling. En nödvändig bok av den brittiska författaren Ann Thorpe. Jag läser, förundras, förbannar och lär mig. Här blandas ekologiska aspekter på design för hållbar utveckling, blandas med ekonomiska och kulturella delar till en toppintressant läsning. Utgiven av Raster förlag, en bok jag har all anledning att återkomma till.

2.Knits. Stickbutiken i Gamla stan i Stockholm som tar det här med stickat mode på allvar. Inte bara att de har en mängd intressanta formgivare i sin butik – Halle&Lomakka, Eva Davidsson, Ásta Créative Clothes och Anna Holtblad bara för att nämna några – de erbjuder också ett oerhört ambitiöst ”kom-och-träffa-våra-formgivare-program i butiken. De bjuder till och det är charmigt som bara den.

3. Mer stickning. Stickat och virkat – vintage på svenska heter formgivaren Birgitta Forslunds superroliga och begåvade stickbok, utgiven på Bokförlaget Max Ström. Jaja jag vet, jag har skrivit om den förr. Men den ligger i tiden och har massvis av potential. Gå och köp säger jag, som inte ens kan sticka…

4. En miljon kronor. Så stor är prissumman på Sveriges största designpris, Torsten och Wanja Söderbergs pris. Det delas ut första veckan i november varje år, förra veckan gick det till isländskan Steinunn Sigurdardóttir som är hur intressant som helst som modeskapare.  Hur coolt som helst att hon får en mille.

5. Höganäs – nostalgisk favorit. Ah, jag vet inte varför jag blev lite sorgsen när jag läste att Höganäs keramik nu gör som Rörstand och flyttar produktionen utomlands. Aah, ja, visst, formen görs även framöver från Sverige, men…ja, äh, det är nog inte alls speciellt synd om dem jag vet, men Höganäs platsar på min favoritlista av nostalgiska skäl idag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *