Ingela Berntsson och disktrasan

I fredagens DN Bostad var det en intressant artikel om Ingela Berntsson, som är formgivare och en jäkel på att göra vackra textilier i linne. Det är en superhäftig textilformgivare som porträtteras, Ingela Berntsson är den som under ett par år givit både linneväveriet Klässbol och dito Växbo lin stadga, nytänkande och framgång.

Det är främst hos Växbo lin Berntsson gjort storverk, där både storsäljaren disktrasan och den mangelfria bordsduken ”Våga” gjorts och lanserats. Med i den succén är också paret Hanna och Jacob Bruce, som modigt nog vågat satsa på endast en formgivare för sin kollektion.

Artikeln av Signe Hassler är rolig läsning, där diskuteras bland annat hur processen mot en magelfri linneduk såg ut och varför linne möter motstånd hos konsumenten. Besvärligt och svårskött menar många att materialet är – vilket förstås inte alls Ingela Berntsson håller med om, hon menar istället att linet har alla de egenskaper som nutidsmänniskan efterfrågar, och nu citerar jag Signe Hasslers text, där disktrasan i lin blir exempel på den ultimata produkten i linne:

– Ingen fiber kan jämföras med linets när det gäller att absorbera fukt. De porösa och blanka fibrerna gör dessutom att trasan torkar snabbt och att smutsen ”glider” av vid sköljning, bakterierna samlas inte inne i duken som till exempel i syntettrasorna som ju ofta börjar lukta efter kort tid. (ur artikeln i DN Bostad)

Jag blev så nyfiken på hur denna disktrasa är funtad och fungerar – främst också hur den ser ut, eftersom ju Växbo lin har en gedigen och mycket vacker produktion. Så…läs artikeln i DN Bostad och titta på de fina hellinneprodukterna som Ingela Berntsson gör, men för den som liksom jag ville veta mer om själva disktrasan efter att ha läst texten… så här ser den ut, och här kan du bland annat köpa den!

2 comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *