Nya galleriet – hemma hos konstnären Tomas Skimutis

Vi kom från Nordingråhållet ett stycke norrifrån, vi svängde av E4:an och på väg 332 förbi Klockestrand. Vi svängde vänster på storvägen och hamnade under en järnvägsviadukt. Lite uppför en bit och så svängde vi vänster igen, skylten gjorde att vi inte kunde ta miste. Vi var i Ramvik hos konstnären Tomas Skimutis och hans nyöppnade galleri – Nya magasinet. Fortsätter man en bit till kommer man till Härnösand, vi är alltså i mina hemtrakter Ångermanland på semester. Vad passar sig då bättre än en gallerirunda, så säg?

Tomas Skimutis är en underfundig, lågmäld och skicklig träsnidare, formgivare, konstnär och färgmästare. Med finurliga små medel skapar han träfigurer som gärna har både otippad funktion och form. Född 1946 har han sedan dryga trettio år bott i Ramvik och arbetat med träsnide. Han gör humoristiska konstföremål, offentlig utsmyckning och gör ett eller annat beställningsjobb. Men aldrig att han gör samma figurer två gånger, det är han noga att påpeka när vi beundrar hans hantverksskickliga och fyndiga figurer. Hans föremål är också alltid målade, det är mer än halva jobbet menar han själv.

– När en figur fått sin träform börjar det roliga, säger han. Färg och ofta bjärta färgkombinationer har intresserat honom länge, han målar sina föremål i en slags akrylfärg, den gör ytan glatt och lätt att handskas med. Inget smuts eller ojämna inslag menar han, även om det inte alltid hälsas med öppna armar i hemslöjdskretsar. Kurbits jublar och tycker om, udda är roligt, detaljerat, överutsmyckat och välarbetat likaså. Se bara på den här piedestalen, som har ungefär hur mycket detaljer som helst, förutom att såklart kunna användas som en piedelstal…skojig va?

Tidigare gissar jag att Tomas Skimutis ställt ut på en rad gallerier över landet. Nu har han själv byggt ett hus för sina egna och andras alster. Nya magasinet kallar han alltså sitt hus, det är byggt på tomten i Ramvik, huset står högt och ståtligt med utsikt över vägen. Att det tagit ett par år att bygga själva huset är lätt att förstå – många är de inslag som fyller på utsmyckarkontot och ger prägel och ahaupplevelser.

Som galleri betraktat är det välgjort och genomtänkt, ofta kommer Tomas Skimutis att ha en gäst i övre delen av galleriet, och visa sina egna alster i den nedre delen. I sommar visas Ulf Lundkvists målningar och etsningar om Assar som gästutställning. Kontrasten mellan de två konstnärerna är förstås stor, men har man eget galleri får man göra som man vill. Det är ju fint det. Besök om ni har vägarna förbi, det blir roligt, jag lovar.

7 comments

 1. Ett litet tillägg… Skimutis grejor rör på sig. En massa av skulpturerna som han har gjort är packade med teknik som får dem att låta röra på sig, blinka och annat. Väldigt underfundigt.

 2. Hej Frida
  Tack för besök. Folk hittar hit fast jag inte har några annonser ute
  vilket tyder på ett intresse , precis som jag vill ha det…
  Fin blogg med bilder och länkar. Tack för support.
  Kul om det kunde bli något i hemslöjdstidningen.
  VH
  tOMAS

 3. Tomas, nu har jag bara dryga månaden kvar av min mammaledighet, sedan blir det Hemslöjden för hela slanten – jag hoppas att få återkomma på reportageresa till dig framöver, väl mött!

 4. Hej Frida
  En hälsning från snö och kyla i Ramvik. Du har väl inte glömt bort
  mig ? Eftersom allt går lite trögt och motvals skulle ett kul reportage lysa upp i mörkret …..
  VH
  tOMAS

 5. Tomas täljer in i våra hjärtan,han lyssnar,fåordig,därinne i hans själ och universum ,rymms vi alla,halta,lytta,förtalade,slagna,hunsade,förtvivlade, vi känner så varmt för sådana……som med drivveden flöt iland in i vår demokrati….0705582643/ calle på skyddad adress i uppsala..längtan är mitt bränsle,fantasin min rikedom.

 6. Tomas är min absoluta favorit slöjdare alltsedan jag såg din slöjd i ett reportage i tidskriften Hemslöjden -95 . Helt egen stil redan då.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *