5 semesterfavoriter: amiralitetskyrka, konstmuseum och auktionsfynd

Runt runt, Kurbits besöker än det ena än det andra på semester i sommarsverige. På resa i Småland kommer här fem semesterfavoriter:

1. Karlskrona amiralitetskyrka. Den oerhört ståtliga träkyrkan i rött från 1685 imponerar. Blixtbyggd på endast fem år, som ett provisorium för att senare vara tänkt att bytas ut mot en dito i sten, gäckar den säkert en eller annan kyrkoexpert (hur skulle den ”riktiga” se ut undras det säkert.) Jag gillar stenhårt den här kyrkan, också kallad Ulrica Pia efter drottning Ulrika Eleonora dä. Skönt att känna historiens vingslag på semestern. Observera också den stora sevärdheten Rosenbom till höger i bild…

2. Kalmar Konstmuseum. Så har jag fått se det nya konstmuseet! Vilken grej, vi siktade på Kalmar slott, turister som vi var, och så vips så tornade den svarta coola kuben upp sig. Ett måste på semesterresan. Museet invigdes 10 maj i år och är ritat av Martin Videgård Hansson och Bolle Tham. Kuben är i fyra plan med fasader av svartlaserat trä. Vi såg de här utställningarna, men om sanningen ska fram var själva museet i sig i fokus vid detta besök.

3. Långe Jans matsäcksrum. På Öland är det fantastiskt, det kan nog många skriva under på. Vi besökte bland annat Långe Jan, och alla fåglar på Långe Jans fågelstation. Det var kväll när vi var där, så det mesta var stängt – utom den lilla anspråkslösa matsäcksstugan. Tur för oss att vi gick in! Hur fin liten utställning som helst om fyrvaktarens liv och familj var det där, välgjord med roliga träfigurer, sagor, samlingar och information. Allt varvat och packeterat med stil, handaskicklighet och finess. Tyvärr missade jag att anteckna vem som ligger bakom utställningen, men den kvinnan får guldstjärnor i vår resedagbok.

4. Capellagården. Efter lunch på närliggande Bo Pensionat, pannbiff med lök och stekt potatis, kom jag äntligen att besöka Capellagården, skola grundad av Carl Malmsten med de numera bevingade orden (nå iallafall i hemslöjdskretsar…)

”Min vision var att skapa en skola för hand och ande, en mötesplats för ungdom från hela landet, besjälade av en önskan att inom sitt hantverk förena skönhet och funktion. Detta arbete ledde 1960 till bildandet av Stiftelsen Capellagården, en skola för gestaltande arbete.”

Här finns idag fyra utbildningsinriktningar, textil, möbel och inredning, keramik och trädgård. Eftersom reseplaner görs i samråd med resesällskap kom vi inte att kunna se på avgångselevernas examensutställning som fanns en bit bort – sovdags för vår minsta familjemedlem – men dock fick vi se trädgården och besöka trädgårdsshoppen. Inte illa. Mycket fridfullt och vackert även i störtregn vill jag lova!

5. Auktionsfynd. Sommarens första auktion ägde rum i Hycklinge. På besök hos goda vänner blev det auktion som dagsutflykt för hela slanten. Upplägget är klassiskt – köra köra, så pass att man nästan tror att man är vilse på alla småvägar, och så pang, så är det en gård och där står typ hundra miljarders bilar och så luktar det grillad korv så fort man klivit ur bilen. Auktionen vid Hycklinge hembygdsgård bjöd på enorma möjligheter till fynd, här var det få saker som gick för över hundralappen, och aj vad vi surade för att vi så småningom skulle åka tåg hem och inte kunde fynda möbler och annat skrymmande. (Nåja, som vi ändå inte har plats för hemma, men så tänker man ju inte när en autionsutropare står och ropar ”får jag en tia för byrån?”.) En femtiolapp fick jag ge för den här fina mormorsrutefilten, och det var väl inte illa det? Fick plats i resväskan hem också. Fantastiskt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *