Nytolkning av morgondagens design: A World of Folk

Så är det bara lite drygt en vecka kvar till den mäktiga, märkliga och säkerligen högklassiga utställningen A World of Folk öppnar i Stavanger i Norge. Den holländska trendgurun, designopinionsbildaren, utställningsmakaren och den respektingivande pr-maskinen Li Edelkoort ligger bakom en av årets stora slöjd- folkkonst- och konsthantverkshändelser. Utställningen öppnar 5 juli och pågår till 5 oktober.

2008 heter Europas kulturhuvudstäder Liverpool och Stavanger. och det är som del av Stavangers firande som A World of Folk äger rum. Utställningen säger sig vilja hitta förklaringen till hur norsk och nordisk kreativitet mer och mer på sistone återanvänt och letat sig tillbaka till ett folkligt språk och uttryck. Detta menar Li Edelkoort kommer att förändra slöjdbegreppet i stort och innebära en nytolkning av morgondagens design. Stora ord! Mäktiga ord! Det är vad jag gillar med Li Edelkoort, hon hymlar inte utan pratar med stora viktiga bokstäver i allt hon gör. Hon tar sig själv, sina idéer och  sina trender på allvar, och det är respekt.

Nu är hon alltså intresserad av att se poler och möten inom folkkonsten och den nordiska hantverksvärlden, vilket förstås är roligt och välkommet. Tidigare har hon rest världen över med sin tes om att formspråk mellan polerna nord-syd i princip är lika – en träslev, en korg eller en textil gjord i Skandinavien ser likadan ut som den som är gjord i Afrika. Vi har ett gemensamt form-dna som möts i nord och syd, menar Li Edelkoort.

I utställningen A World of Folk i Norge kommer istället olika discipliner som design och slöjd, leksaker och textilier, stickat och broderat, grafisk illustration och keramik att mötas enligt det fina utställningsmaterialet. Utställningen kommer också att fokusera på invandrade norska formgivare, som med annan internationell bakgrund blandar sitt kulturella språk med det nordiska.

Förutom dessa vansinnigt stiliga bilder (ett Edelkoortskt grepp, att ställa två objekt från olika håll mot varandra. Vinner på sin renhet och tydlighet) lämnar jag dagens inlägg med ett tokfläskigt citat, som kanske ger lite mer kött på benen och förklarar vad jag menar med fenomenet kring trendgurun. Nu nog, kolla in hemsidan med utställningskoncept och missa för guds skull inte pdf:en! (här!>>)

Although wired to technology, people today also wish to be unplugged and live an alternative existence apart from electronics and hard rock, freed from nutritionless fast food and fashion idol inspirations. They elect for a more acoustic lifestyle, believing in a better future with organic food and slow cooking, rain water, solar energy, bio-fuel, manually-powered tools, folk music and contemporary rural design. The revival of folklore and local flavour has echoed a fresh design aesthetic intent of taking over all others, in a wish to disconnect with the past and reinvent the future purely along contemporary ideas.

1 comment

  1. Hmm, den där Li Edelkoort känns som en konstvärldens svar på Thor Heyerdahl (http://sv.wikipedia.org/wiki/Thor_Heyerdahl). Hemsnickrade teorier som bygger på: ”Men hallå – gu va lika – de här måste ha samma ursprung”. När ska Li Edelkoort pröva sina teorier på allvar? Thor byggde Kon-tiki och tog med sig några skäggiga ynglingar på sitt livs resa. Kanske Li kan stänga in en kongolesisk och en norsk snidare i ett varsitt rum och se vad de skapar utifrån identiska trästycken…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *