Enastående nyheter för husmodern anno 1939

Apropå gårdagens pyssliga inlägg presenterar jag stolt idag –  tada – nr 27 av tidskriften Flitiga händer, från 1939. Flitiga händer – för kvinnan i hemmet fick jag av min mamma som hittat den i vårt gamla sommartorp, en klassiker jag vet. Det ser ut som att tidningen kom ut mellan 1934 och 1945, och sedemera blev Damernas Värld. Det är iallafall vad som kommer upp vid en sökning på hela  titeln.

Särskilt vill jag förstås peka på avdelningen Vad flitiga händer kan göra – enastående nyheter för husmodern på landet, utifrån tidningens ämne förstår jag att detta är ett sommarnummer.

Här finns fina tips på hur du syr din egen badpåse att hänga på cykeln, hur du till stugan på landet gör ett sommardraperi, som ” om man gör alltsammans av tvättäkta tyg, helst bomull, kan använda många somrar framåt”.

Vaxduksblock för köket  är annars också fint, liksom en påse i vaxtaft för lakan. (”För att gästerna på landet eller i sportstugan skall få sina rätta lakan, göres fodral av vaxtaft med liten ficka för visitkortet”.)

Och skulle det vara så att man inte alls är intresserad av att vad flitiga händer kan göra går det att få råd på andra områden…för vad sägs om rubriken ”Vågar ni resa ifrån er man på sommaren?” och en läsare som inleder ”Resa ifrån min man? Ja naturligtvis vågar jag det, men jag glör det med förstånd. Man har ju fått sitt huvud att tänka med, varför inte försöka använda det till det också.” Minsann minsann.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *