Gör själv: ett sminketui

Min äldsta kusin fyllde 17 för ett tag sedan, och jag tyckte hon skulle få något för sminkpinalerna. Borstar, mascara, en spegel…som superaktiv tonåring är det säkert bra att ha ordning på sina grejor mellan fotbollsträning och skola tänkte jag.

Still Dottie fick in mig på området med sin diy där hon gjort ett fodral för borstar. Jag inspirerades av hennes beskrivning, och vidareutvecklade den lite eftersom jag ville ha ett skyddande ”lock” över mina borstar. Så gjorde jag, och så här kan man göra: (klicka på bilderna så ser du dem bättre)

1. Utsidan. Klipp till en rektangulär tygbit beroende på användningsområde. Jag måttade utifrån några borstar och utgick från att jag ville ha fem fack. Mitt etui blev därför cirka 60 cm långt och 35 cm brett, plus sömsmån.

2. Insidan. Klipp en lång bit, eller gör som jag, ta ett annat tyg invändigt. (Mina mått 60 cm långt och 35 cm brett) Räta mot räta och sy båda långsidorna och ena kortsidan. Sicksacka om du känner att det var något du lärde dig i syslöjden, jag vet egentligen inte om det är nödvändigt här. Pressa isär sömmarna och klipp av hörnen så blir det extra fint när du vänder på det hela.

3. Facken. Vänd upp det dubbla tyget så att du får till själva facken/fickorna. Måtta med det du ska ha däri, mina fack är 14 cm djupa. Nåla och sy fast på båda sidorna, vänta med att sy ner själva facken.

4. Bandet. Här kan man ju välja ett befintligt band, fästa en knapp och sy knapphål, eller en tryckknapp på också om man vill. Jag tog en bit av tyget (5 cm bred, 60 cm lång) och gjorde ett band som jag ville knyta om själva etuiet: Vik in kanterna på längden och preessa dem mot varandra. Var noga med bandets ändkanter, vik in, pressa och nåla. Sy längs med hela bandet på dess sida där inviket är. För dekorations skull, sy ytterligare en söm på bandets andra sida. Eller låt bli. Fäst bandet på etuiets ”rygg” mitt bak.

Ett kryss håller bandet stadigare på plats, men vill man göra på annat sätt funkar det nog också. För att komma åt enklare är det smidigt att sy fast bandet först, innan fackens sömmar sys dit.

5. Facken. Sy etuiets fack, raksöm för hela slanten. Sy rakt och fint och se upp för bandets fäste.

6. Locket. Jag har valt att sätta ett kantband på locket och runda ett hörn bara för kul. Vill man ha det helt rakt kan man vändsy hela alltet och bara lämna en liten bit öppen och sy igen för hand efter vändningen. Men då tänker jag mig att det är bättre att ha den öppningen inuti etuiet. Det går också att ha öppningen inuti etuiet och avsluta den med ett fint band där.

7. Tefatstricket. Mitt lock så. Rundningen får jag till tack vare tefatstricket…fint och smidigt får jag ett runt hörn som jag fäster ett egengjort kantband kring.

8. Klart! I med grejorna och rullal ihop allt som en liten korv. Knyt bandet runt och du har dig ett egengjort sminketui.

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *