Hur svårt kan det vara?

Okej, uppgiften var ämnad till julklapp, men det var bara nyss nyligen som min goda vän Lena fick sin present, så här blev den ifärdigt skick.

Min mormor lärde mig brodera korsstygn när jag var tolv år. Spännram, trippla eller dubbla trådar, dmc-garn och nålbrev. Vi satt som små gummor och handarbetade, det var fint.

Därför var det ett kärt återseende när jag i julas upptäckte den tidigare nämnda boken Korsstygn på nytt av Annika Huett. En hel del släktingar fick sig broderade julklappar. Men lusten att utveckla gjorde att jag påbörjade detta projekt. Med hjälp av ett gammalt mönsterbrev och en gammal mönsterbok som jag ärvt av min pappas faster hittade jag först och främst ett typsnitt jag gillade:

Jag stavade ihop till min mening på rutat papper och satte igång. Ganska snart insåg jag att den som verkligen vill ha en bonad som blir så stor som den här är en jubelidiot. Bokstäverna mäter nämligen rara tolv centimeter på höjden, det är lätt att förstå hur stor hela bonaden skulle bli då. Jag tyckte inte att det blev en så lyckad present, och började därför om.

I jakten på ett mindre typsnitt surfade jag runt på lite olika typsnittsadresser på nätet, och fastnade för typsnittet ”Tant Ulla”, gjort av Lars Törnqvist. På sajten kan man få se en provkarta av olika bokstäver och kombinationer av ord…så jag skrev helt enkelt in min fras och ritade av den på rutat papper, tjusigt va?

Efter det gick jag tillbaka till tant Ingrids (pappas faster hette så) mönsterböcker och broderade dit fåglarna och ramen runt bonaden. Till sist fick den en spetskant från min mammas samling spetsar som jag nallat av. Se där! En snygg kombination av high tech och low tech, om du frågar mig.

Nu återstår bara att färdigställa den gigantiska första bonaden, kanske får den plats ovanför mitt skrivbord bara som en påminnelse…för – hur svårt kan det vara, egentligen?

4 comments

 1. Den där röda broderiboken har jag också. Väldigt vackra bokstäver, men kanske snarare ämnade för monogram än för bonader.

  Annars vill jag tipsa om ett litet gratisprogram för korsstygnsmönster som kan laddas ned här http://people.dsv.su.se/~henrikbe/stitch/download.shtml

  Det är väldigt behändigt, för man kan redigera i det ungefär som i ett ordbehandlingsprogram med cut och paste osv. Jag har dock fått trixa rätt mycket för att få till det med min skrivare.

 2. vilken underbar blogg. glad att jag hittade hit 🙂
  man är inte bortskämd med bloggar med modern slöjd/hantverk. tack.

  har mammas gamla mönsterböcker – stilarna spänner från sekelskifte till 60-tal. ganska abrupt blandning.

 3. Vad roligt att få glada tillrop, tack så mycket. Jag har varit bortrest ett par dagar så det var en glad överraskning.

  Tack också för tipset för korsstygnsmönster, hur smart som helst! Det kändes på något vis gammeldags att sitta med papper och penna och kryssa…men aah så opraktiskt och tidskrävande. Det här ska jag testa istället.

  Vad gäller bokstäverna i broderiboken håller jag helt med, visst är det monogrambokstäver inser jag ju nu i efterhand. Men hur roligt är det att brodera monogram? Det här var mer intressant…får se hur det går framöver! Kanske en eller annan handduk får sig en släng trots allt.

  Väl mött på nya kurbitsäventyr!
  /Frida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *