Om Kurbits

Välkommen till Kurbits, din slöjdkompis i inredningsvärlden!

Frida Arnqvist EngströmDet finns något självklart i handens arbete, antingen vi gör det själva eller uppskattar andra som kan. Idag pratar vi ofta formgivning och design. Vore det inte roligt om vi också pratar slöjd? Att göra själv. Hitta på, tänka till. Ta hand om och använda igen. Returnera och reparera. Här vill jag göra både och.Skriva om design och formgivning, keramik och textil, trä, plåt och gummi… om eko reko och slöjdhistoria, teori och praktik, kitsch och kul.

Den här bloggen har inga begränsningar, den handlar om det jag tycker är lustfyllt och intressant. Med slöjden som avstamp kan man hamna ungefär var som helst, jag lovar! Välkommen till Kurbits, bloggen som tar dig förbi syslöjdens ångest och in i det riktigt roliga gör det självet. Här är din slöjdkompis i inredningsvärlden.

/Frida Arnqvist Engström

 

Om mig
Jag började på tidningen Hemslöjd 2005, där jag under åren främst varit nyhetsredaktör, men också projektledare och redaktör för nystartade sajten Zickermans värld. Jag startade Kurbits som ett projekt under min mammaledighet 2008 och har sedan dess varit tillbaka och jobbat, hunnit vara mammaledig ytterligare en gång, och också hunnit ta steget till eget.

Från och med april 2011 är jag nu frilansande skribent och föredragshållare i det nystartade företaget Kurbits Media. Några av mina uppdragsgivare idag är Zickermans, tidningen Vi och Expressens bilaga Handarbete och pyssel.

Tidigare har jag frilansat som konstkritiker för Upsala Nya Tidning och för sajten Konsten.net samt skrivit konst- och kulturartiklar, bland annat för tidningen Konstperspektiv. Jag har också vikarierat på tidningen Cap&Design och jobbat en hel del på gallerier och museer.

Du kan nå mig på epostadressen frida (at) kurbits.nu.
Eller via kontaktformuläret här >>

Press!
Är du journalist och vill skriva om det jag skriver om här? Gör gärna det men hänvisa då till Kurbits.nu i artikeln. Om du vill illustrera artikeln med en bild av mig, hör av dig! frida (at) kurbits.nu.

 

Om ordet kurbits

kurbits [k8´r-] (över ty. Kürbis, ytterst av lat. cucu´rbita ‘kurbits’, ‘pumpa’), numera vedertagen benämning på den i dalmåleriet karakteristiska blomsterdekoren. Den förekommer dels som självständig dekor, dels med ytfyllande funktion i dalmålningarnas figurscener. (Ur Nationalencyklopedin)

kurbitsKurbits heter min blogg eftersom jag tycker att ordet fångar både slöjdens tradition och utveckling. Från Dalahästar, moraklockor eller grannens träskor från när du var liten, till mer moderna varianter av väggmålningar eller tryckta på tapeter och ica-kassar. Eller varför inte vår egenritade variant uppbyggd av så kallade ”dingbats”, typsnitt där bokstäverna bytts ut mot symboler.
Min man Anders som gjort loggan och bloggen åt mig, gillar det faktum att ordet även innehåller ordet bits… En bit är ”en enhet för binär informationsmängd” (enl Wikipedia). Och bloggen Kur-bits lär om några år innehålla många bitar information om mötet mellan traditionellt hantverk och modern teknik.

Mer info om mig på: